Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Ben jij een geboren werknemer?

20/7/2016

0 Reacties

 
Foto
​Werknemer zijn lijkt heel vanzelfsprekend. Om ondernemer te worden moet je talenten hebben. Dat kan je niet aanleren. Tot op zekere hoogte kan je ondernemerschap aanleren, maar je moet het in je hebben.  Zeggen ze! Geloof jij dat?

De vraag die dat oproept is dan: ben jij een geboren werknemer? Heb jij altijd het talent gehad om te werken binnen de kaders? Hoe zeer hebben jouw ouders hun best moten doen om je te leren gehoorzamen? Om aan tafel te blijven zitten tijdens het eten? Hoeveel energie is er in jou gestoken om je op school in de schoolbanken te houden? Wat voor puber was jij? Hoeveel werk hebben ´ze´ gehad om in het gareel te komen? Hoe trouw was jij in het volgen van vakken tijdens je studie? Was jij er altijd? En ben je toch geslaagd? Denk eens terug aan je eerste baan: working 9 to 5. Ging dat vanzelf?

Je wordt ondernemend geboren

Ik deel de uitspraak van Mohammed Yunus: We zijn allemaal ondernemers, dat zit in ons DNA.

Als je kijkt naar peuters, die zijn in beweging, volgen hun impulsen en ondernemen het leven. Ze geven niet op! Anders was je na drie keer vallen gestopt met leren lopen.

Het is een hele klus om kinderen zo op te voeden dat ze in het systeem passen. Degenen die het makkelijkste in het systeem passen doen het goed op opleidingen, halen hun diploma´s en vinden een baan.

Bij veel succesvolle ondernemers is de opvoeding ´mislukt´. Ze pasten niet in het systeem en gingen ´hun ding doen´.  En veel werkzoekenden willen ook heel graag doen waar ze echt gepassioneerd voor zijn.

Werknemers worden gemaakt

Is je opvoeding gelukt, dan pas je makkelijker in een baan. 
En soms begint het dan te kriebelen: wil ik deze baan eigenlijk wel? Heb ik er nog wel zin in?

Of nog fundamenteler: hoe ben ik in vredesnaam in dit werk terecht gekomen? Wat wil ik eigenlijk? 

Dat zijn eerste indicaties om verder te kijken. En als het lot dan een handje helpt raak je je baan kwijt. Onbewust heb je aangestuurd om iets anders te gaan doen. Help! Wat nu? 

Werkloosheid brengt je ondernemerschap naar boven

​Het eerste goede bericht is dat je op je ondernemerschap wordt terug geworpen zodra je je baan kwijt bent. Je hebt een sollicitatieplicht waar je aan moet voldoen en die kan je op veel manieren invullen. Maak van de nood een deugd en onderneem je volgende baan. 

Nu heb je de tijd en de mogelijkheden om uit te vinden hoe je het tweede deel van  jouw carrière gaat invullen. Wat wil je gaan doen? Voor wie? En hoe?
Hele uitdagende vragen waar je waarschijnlijk niet zomaar een antwoord op hebt. Anders had je jouw ideale baan al lang ingevuld.
Gelukkig hoef je dat niet in je eentje uit te vinden. Er zijn mensen die deze route eerder gelopen hebben en die je daarmee kunnen helpen.

Ben je na 1 juli 2015 ontslagen uit een dienstverband van 2 jaar of langer dan heb je recht op een transitievergoeding die je onder andere kunt inzetten voor scholing.
  • Wil je snel aan het werk? Kies een opleiding die aansluit bij je huidige kennis en ervaring én waar nu banen in  te vinden zijn.
  • Wil je veel verdienen? Kijk naar opleidingen die je kunt volgen in vakgebieden waar in goed betaalde functies behoefte is.
  • Wil je geen geld uitgeven aan opleidingen en in je eigen tempo leren? Er zijn legio online studies te volgen als je ven googelt.
  • Wil je iets doen met je creativiteit, gewoon omdat je dat altijd al heel graag wilde maar er nooit tijd voor had? Los of je daar werk in kunt vinden?  Doe dat! Verwacht dan ook niet dat je daarmee betaald werk vindt. 
 Lees meer op deze site over je transitievergoeding.

Je hoeft geen ZZP-er te worden

​Het tweede goede bericht is dat je geen ZZP-er hoéft te worden.

Ondernemend werknemerschap biedt jou een mogelijkheid om je natuurlijke ondernemerschap in te zetten om weer aan het werk te komen. In een baan die je echt bij je past, die je zelf verzonnen hebt en waarmee je een werkgever een voorstel gaat doen. Wanneer jouw voorstel bij de werkgever in goede aarde valt heb je zelf jouw ideale betaalde werk gecreëerd.

En geloof me, als je je in een werkgever verdiept hebt en je doet hem een interessant voorstel, dan wil hij een kop koffie met je drinken.

Hoe creëer je jouw ideale baan?

Wil je jouw expertise ontwikkelen op een terrein wat jou enorm boeit? Aan het werk gaan voor een werkgever die echt waardeert wat je voor hem kunt betekenen?
Hoe relevanter jouw bijdrage aan het bedrijf is, hoe beter je ervoor betaald kunt worden.  
Weet je nog niet of je dat als zelfstandige wilt doen, of als werknemer? Maak je geen zorgen.

Meld je aan voor de kennismakingsworkshop Creëer je Baan op 23 augustus. Dan maak je kennis met de methode van Baan Als Business waarmee je waarschijnlijk binnen een half jaar aan het werk bent.

Wat is jouw belangrijkste vraag als werkzoekende? Zet hem hieronder en ontvang een persoonlijke tip :-) ! 
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in