Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Vacatures zijn leugens ;-)

13/10/2016

2 Comments

 
Dit is geen roos Vacature is geen baan
Waarom vacatures niet waar zijn...... en  wat dan wel te doen!
​Laten we eerlijk zijn, zelden kom je iemand tegen die een half jaar aan het werk is en tegen je zegt: “Wow, deze functie is écht precies zoals in de vacature beschreven was!" 

Vorige week sprak ik een manager bij een grote financiële instelling. Hij bevestigde mijn vermoedens.
​
“Soms heb je een vacature, je wilt de boel even opschudden, maar dat zet je niet in de vacaturetekst. Daar zet je toch wat  algemenere zinnen neer die het bedrijf goed uit de verf doen komen. ” Hij grinnikte even en keek op zijn handen toen hij dat zei. Alsof hij zichzelf betrapte.

In een vacature laat een bedrijf zien hoe goed het met ze gaat

Een vacaturetekst is net als een sollicitatiebrief: je laat de leukste kantjes van jezelf zien en hoopt dat je bij elkaar aansluit. Nadat de deal gesloten is, komen beide partijen achter elkaars negatieve kanten.

Zie het proces.
Een medewerker verlaat een afdeling waardoor een vacature ontstaat. De manager trekt aan de bel bij HR en op basis van de vacaturetekst van een paar jaar geleden passen ze de tekst aan naar de huidige vraag. Voeg daar een paar modewoorden aan toe: verbinden, specialisme, out of the box denken en je bent er wel zo´n beetje. Sommige woorden doen het altijd goed zoals effectiviteit, resultaatgericht, goede communicatie.

Wil het bedrijf meer naar buiten treden en laten zien hoe goed het met ze gaat, dan gaat de vacature naar buiten. Dan is het zaak om niet snel, goedkoop en efficiënt via de eigen medewerkers te zorgen dat de vacature vlot vervuld wordt.
De media in. Sociale media, verschillende vacaturesites, misschien nog wel in dag,- of vakbladen en laat de sollicitanten maar komen.

​En de muziek voor de stoelendans met 1 stoel gaat aan. 
300 reacties rollen binnen de kortste keren binnen. Wow, ons bedrijf staat toch wel goed op de kaart! Een grove eerste schifting om de 300 te reduceren tot 50 en daaruit gaan we selecteren.
Sollicitanten presenteren zich om het hardst dat ze 100% aan het profiel voldoen en de sollicitatiecommissie probeer gaatjes te prikken in hun verhaal. Veel sollicitanten zijn goed voorbereid door loopbaantrainers, coaches en andere vogels zoals ik en ze pareren handig de lastige vragen.

Van de laatste 10, die allemaal prima in de baan zouden kunnen functioneren, wordt degene gekozen die het beste in de groep ligt. Zie daar het belang om vooral de klik met de werkgever te kunnen maken!

De klassieke vacature is over de houdbaarheidsdatum

​Ben ik cynisch? Nee, opgewekt verbaasd met een glimlach om de lippen krabbel ik mezelf soms achter de oren. Hoe leuken we het klassieke solliciteren op met wat hippigheidjes. Omdat we eraan gewend zijn. En we weten dat het oude sollicitatieproces zijn langste tijd gehad heeft.
​ 
Is dit waar? Nee, natuurlijk niet, ik chargeer. Mijn inzet is om werkzoekers en werkgevers te prikkelen om verder te kijken. Zeker de ervaren professionals.

Het Nieuwe Werken vraagt om Het Nieuwe Solliciteren.

Er wordt gesproken over de klussenmaatschappij. Liever noem ik het de projectenmaatschappij.
De vaste baan zit in jezelf. Je baan, je carrière bestaat uit een aaneenschakeling van projecten die je doet.

Je kunt je carrière organisch laten verlopen, doordat je een project uitvoert, op een nieuw stuit waar je in stapt zodat je bezig bent, waarde toevoegt en daarmee inkomen verwerft. De ene keer met een tijdelijk contract of een projectovereenkomst contract en de andere keer vanuit je eenmanszaak. 

Als je je voldoende bekwaamt in verschillende resultaatgebieden en zorgt dat je materiekennis hebt van een vakgebied, bouwt zich dat uit tot een huis aan ervaring waar je altijd wel mee aan het werk kunt. 

Ben je nu 40? Ga er maar vanuit dat je nog een functie of vier te gaan hebt voordat je met pensioen gaat. Als er nog pensioen bestaat tegen die tijd. Maakt niks uit als je zorgt dat je doet wat je boeit en wat waarde toevoegt

Hoe werkt Het Nieuwe Solliciteren?

Vakgebieden en rollen
​Wil je regisseur zijn van je loopbaan, kies dan een vakgebied dat je geweldig vindt. Mocht je dat niet helder hebben, kies dan een vakgebied dat je best leuk vindt (en waar vraag naar is). Maak daar je specialisme van.

Omdat je het vakgebied interessant vindt kost het je niet vreselijk veel moeite om bij te blijven. Zorg ervoor dat je dat zeker doet! Door met collega´s te sparren door vakbladen te lezen, door congressen te zoeken, door opleidingen te volgen (ook als je er zelf voor moet betalen!), door actief te participeren binnen groepen op de sociale media en door de toppers op dat vakgebied te blijven volgen.
​
Mijn voorspelling is dat je vakgebied, je kennisgebied steeds centraler komt te staan en dat je verschillende rollen gaat vervullen afhankelijk van de situatie. De vaardigheden van projectleider, manager, coach, adviseur, analist, teamleider zal je je allemaal eigen moeten maken. Afhankelijk van het project wordt een andere rol van je gevraagd. En dat is hartstikke leuk! 

Voor jou als werkzoekende betekent dit dat je er goed aan doet om zelf je werk te definiëren.
Lijkt je dat leuk? Heb je een netwerk van werkzoekenden om je heen? Van de Broekriem, of Talentplus, of een andere groep?

Ik kom graag bij je langs om een BaanBouwBrainstorm te houden. Inzet is dat iedereen met de schets van zijn of haar zelf gedefinieerde baan naar buiten gaat. Lijkt mij heel leuk. Jou ook?

Zet hieronder neer waar jij je baan bouw brainstorm over zou willen laten gaan en ik neem contact te je op om te bespreken hoe.

2 Comments
Ria Hulsmeijers link
13/10/2016 05:33:31 pm

Ervaringsdeskundige uit de zorg. Ruime ervaring in het vak. Uit gestapt als woonbengeleider. Omgeschoold zakelijke dienstverlening. Oud WSW er. Bijstand. Uitkeringinstanties 50+ te oud Hopeloos geval. Vrijwiligerswerk en geen betaalde baan. Geen soll. plicht. Geen druk en stress. Zinloos solliciteren heeft geen enkele nut. Wil mijn eigen ervaringen omzetten in betaalde functie van ervaringswerker en daaraan gekoppeld een gerichte opleiding . Ben op weg.

Reply
Marjolein Kalter
13/10/2016 05:52:19 pm

Beste Ria,
Goede eerste stap!
- Wat is je meest specifieke ervaring in de zorg? Wat voor soort cliënten, wat voor soort zorg? Wat voor soort werkgever?
- Wat bedoel je met gerichte opleiding?
Wil je die gaan volgen? Weet je welke opleiding je zou willen gaan volgen? Als je een werkgever voor je opleiding wilt laten betalen gaat dat het beste als je een gerichte opleiding wilt gaan volgen in een beroep waar vraag naar is https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/kansrijke-beroepen/krapteberoepen/nederland
- Een creatieve: als je jouw ervaring in de zorg combineert met je omscholingskennis in de zakelijke dienstverlening, wat voor soort functie, bij wat voor een organisatie kan dat worden?
Ik ben benieuwd naar je volgende stap!

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    All
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in
Powered by Create your own unique website with customizable templates.