Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Hoe kies ik mijn nieuwe werkgever?

20/7/2017

1 Reactie

 
Foto
Heleen stelde de vraag nadat haar tijdelijke baan niet verlengd was. Eigenlijk was ze er wel blij mee, want de sfeer op de werkvloer was haar zo tegengevallen! Heel anders dan haar was voorgespiegeld in de sollicitatieprocedure. Maar goed, nu haar contract niet verlengd werd, moest ze weer verder zoeken.

Het was haar duidelijk dat een goede aansluiting bij een volgende werkgever cruciaal was.

Met wie wil je zakelijk verkering?

“Met wie wil je zakelijk verkering?” vroeg ik Heleen. Ze grinnikte bij de vergelijking. Ja eigenlijk is de verhouding met je werkgever ook een relatie. Al is het alleen al vanwege de tijd die je aan je werk besteedt. Je brengt al gauw meer uren op je werk door dan met je dierbaren.

Ze zei: “Ik heb twee langdurige dienstverbanden gehad, eentje van zeven jaar en eentje van negen jaar, dus gedurende langere tijd me aan een werkgever verbinden is geen probleem voor me. Daarna heb ik een paar kortere banen gehad. Het viel me op hoe verschillend bedrijfsculturen zijn.  Ik heb gewerkt bij profit- en non-profit organisaties, zowel klein als groot.”
  • Hoe kies je je volgende werkgever? 
  • Hoe ontdek je welke werkgever echt bij je past? 
  • Wat zijn kenmerken die maken dat een werkgever bij je aansluit?​

Kijk naar harde en zachte criteria

Je kunt het beste harde en zachte criteria gebruiken om je ideale werkgever te definiëren. 

Harde criteria zijn de branche, de bedrijfsomvang, de vestigingsplaats en alle gepubliceerde cijfers.
Zo heb ik ervaren dat ik meer aansluit bij een organisatie met duizenden collega´s dan bij een organisatie met minder dan 10 medewerkers. De grootte zorgde ervoor dat er altijd iets nieuws te ontdekken viel voor me. En ik wist over het algemeen goed mijn weg in de hiërarchie te vinden

Zachte criteria betreffen onder andere de sfeer waarin gewerkt wordt en de bedrijfscultuur. Pas je bij een zakelijke werksfeer of past jou een informele sfeer beter?

Neem pluspunten en minpunten van vorige werkgevers mee

Gebruik je ervaring! Heb jij net als Heleen meerdere werkgevers gehad? Dan heb je vergelijkingsmateriaal. Een aanvullende manier die je kunt toepassen is al je vorige werkgevers op een rijtje zetten en per werkgever drie aspecten aangeven die je heel goed bevielen bij deze organisatie en drie aspecten die je tegen stonden bij deze werkgever. 

Bijvoorbeeld:
Foto
​

​Wanneer je deze punten hebt uitgewerkt kan je bepalen welke drie pluspunten en welke drie minpunten voor jou het meest onderscheidend zijn.

Vraag andere werknemers en oud werknemers

Na ieder netwerkgesprek bij een potentiële werkgever geef je aan welke indruk je hebt van deze organisatie op de voor jou belangrijkste punten. 
In gesprekken met een oud werknemer kan je vragen wat voor hem belangrijke punten waren om bij deze organisatie te vertrekken en je kunt jouw top drie bij hem toetsen. Hoe heeft je gesprekspartner het salaris, de visie of de werksfeer ervaren?

Spreek je huidige werknemers van het bedrijf dat je aan het onderzoeken bent, dan kan je hen vragen naar hun top drie met plussen en minnen. En ook met hen toets je jouw top drie om te ontdekken hoe jouw belangrijke criteria scoren bij deze werkgever.

Je krijgt geen objectief beeld van de werkgever, maar dat is niet erg. Opgetelde subjectiviteit is de beste benadering van objectiviteit. Jouw oordeel is ook subjectief en gebaseerd op een ervaring met de werkgever in het verleden. Sindsdien ben jij verder ontwikkeld en misschien is de cultuur daar nu veranderd. Jouw gesprekspartners hebben ook hun subjectieve ervaringen. 

In mijn boek Creëer je volgende baan is een heel hoofdstuk gewijd aan het definiëren van je ideale werkgever. 

Zorg dat je energie krijgt van je werk

Je goed voelen bij je werkgever is minstens zo belangrijk als de taken die je uitvoert. Veel functies hebben uiteindelijk vergelijkbare taken: vergaderen, schrijven, bellen, onenigheid opruimen etc.

Als je die activiteiten uitvoert voor een werkgever en in een werkcontext waar je graag aan bijdraagt dan geven ze energie. Dezelfde taken uitvoeren voor een werkgever of in een project waar je niet achter staat of waar je je niet mee verbonden voelt kost energie.

Met wie wil jij een zakelijke relatie?

Voordat je gaat solliciteren op een vacature of een functie die je lijkt aan te spreken, vraag je eens af welke organisatie bij jou past.
Met welke werkgever wil jij verkering om een langdurige werkrelatie aan te gaan? Laat hieronder weten wat voor jou een belangrijk aspect is aan jouw ideale werkgever.

Als dank voor je bijdrage ontvang je de link naar 10 eenvoudige vragen waarmee je vaststelt in hoeverre je laatste -of je huidige- werkgever bij jou past.
1 Reactie
Henny
27/7/2017 11:11:17 am

Ik vind het wel prettig als er ruimte is voor eigen inbreng en overleg.

Antwoord

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in