Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Hoe word je weerbaarder voor afwijzingen?

27/10/2016

1 Reactie

 
Afwijzingen bij sollicitaties
​Onzekerheid is één van de belangrijkste frustraties van sollicitanten. Je solliciteert op allerlei functies en wordt meestal afgewezen. Mogelijk word je daardoor onzekerder. Het regelmatig incasseren van tegenslag en afwijzingen vraagt een grote weerbaarheid en veerkracht van jou.  

​Iedereen heeft een basis weerbaarheid. Alles waar je niet aan dood gaat maakt je sterker zegt een stoere vriend van me regelmatig. Jaja, dat zal wel.

Intussen zijn we in een maatschappij aanbeland waar we pijn, angst en tegenslag zoveel mogelijk zien te vermijden. We streven een ontspannen en gelukkig leven na. Dat lukt vrij aardig, maar dan komen afwijzingen harder binnen. Je bent er immers niet meer tegen gehard.

Wat is het gevolg van afwijzingen?

​Afwijzingen roepen verschillende soorten reacties op. Welke herken jij?
  1. Je doet er een schepje bovenop
    Je profileert je als de meest ideale werknemer. 7x24 beschikbaar, superflexibel en bereid om overal en altijd te helpen. Je doet steeds meer water bij de wijn: verder reizen, langere dagen, minder interessant werk en een lagere beloning. Je eigenheid wordt steeds onzichtbaarder.
  2. Je duikt onder je niveau
    Je solliciteert alleen waar en wanneer nodig, doet dat met minimale inspanningen waardoor je de afwijzing al ingecalculeerd hebt. Je solliciteert op functies die eigenlijk niet bij je passen, waardoor het ook niet erg is om afgewezen te worden. In huiselijke kring klaag je over werkgevers die je geen kans geven.
  3. Je accepteert onduidelijke feedback
    Je neemt genoegen met onduidelijke onderbouwingen zoals: De andere kandidaat past beter in het team/profiel. Dat kan je zelf ook verzinnen, anders waren ze wel met jou doorgegaan. Of `Je bent overgekwalificeerd.´ Lijkt een compliment, maar weet jij wat ze écht bedoelen?
  4. Je past je aan
    Je lijkt steeds meer op de andere sollicitanten en steeds minder op jezelf. Dan word je in ieder geval niet afgewezen op wie je in wezen bent. Die hebben ze namelijk niet te zien gekregen. Gevolg: je valt nog minder op en wordt afgewezen. 
  5. Je vermijdt risicovolle situaties
    Spannende conferenties, netwerkbijeenkomsten, telefoontjes en uitdagende functies, je vermijdt ze als de pest. Gaat het niet mis ook. Ja, je raakt ontmoedigd.

Deze begrijpelijke reacties brengen je in een neerwaartse spiraal en je raakt verder af van een baan die je ambieert. De reacties worden gevoed  door angst. Angst is een geweldige emotie die ervoor zorgt dat je zo min mogelijk in gevaarlijke situaties terecht komt.
​
Dankzij angst steek je niet zomaar een snelweg over. Geweldig waardevol dus.
Angst houdt je daarmee ook op je plaats. Iedere verandering is een potentieel risico. Succes ligt buiten je comfort-zone zeggen ze dan. Dat heb je vast al vaker gehoord. 
Met alleen een holle kreet word je niet weerbaarder, veerkrachtiger of energieker. Wat dan?

​Hoe vergroot je je weerbaarheid voor afwijzingen?

Weerbaarheid is een conditie, een spier, een gewoonte. Je kunt je weerbaarheid vergroten door hem te trainen. Je vergroot je zelfvertrouwen als je doelbewust oefent om dingen te doen die wat van je vragen. Maar dat vraagt wat van je!
  1. Train je fysieke weerbaarheid.
    Ga een duursport doen zoals hardlopen, oefenen voor de vierdaagse of leer een vechtsport waarbij je letterlijk oefent om klappen te incasseren. Ga een sport doen waarbij je gaat trainen voor een doel dat vereist om je lichaam verder te laten gaan dan aangenaam voelt. Daarmee raak je gewend aan pijn opzoeken, erbij blijven en verder groeien. Fysieke training doet je lijf sowieso goed.
  2. Maak fouten.
    Doe dingen die je niet eerder deed omdat je niet uitgelachen of afgewezen wilt worden. Zoek iets uit dat geen halszaak is als het mislukt. Doe mee aan een TV-quiz, of aan een karaoke-wedstrijd. Doe iets waarvan je in eerste instantie geneigd bent om te zeggen: Oh nee hoor, dat kan ik niet, dat doe ik niet, dat wordt een drama. Nu is de bedoeling om de potentiële mislukking op te zoeken en de reacties te incasseren. Waarschijnlijk krijg je applaus omdat je iets doet dat een ander niet durft. Ook als het fout gaat. Je ontdekt waarschijnlijk dat je veel meer kunt dan je dacht. En mocht je kritiek oogsten, ontvang het en gebruik het om verder te groeien.
  3. Vraag om feedback. 
    Als je in een sollicitatieprocedure wordt afgewezen met een onduidelijke afwijzing als: iemand anders past beter in het team, vraag door. Maak de werkgever duidelijk dat hij je een dienst bewijst als hij in scherpe bewoordingen vertelt wat er niet deugde aan jouw sollicitatiegesprek.
    Mensen vinden dat vaak lastig om te doen. Je geeft niet zomaar iemand een klap in het gezicht, zelfs als het je gevraagd wordt. Hoe duidelijker jij weet wat van jouw gedrag in het gesprek de werkgever deed besluiten je niet aan te nemen, des te waardevoller is het gesprek geweest. Oja, en bedank de ander voor de feedback. 
  4. Haal de les uit afwijzingen.
    Iedere mislukking heeft goud in zich voor iemand met een groeiende mindset. Het goud van de volgende stap. Als je kritiek krijgt, of fouten hebt gemaakt, evalueer je gedrag en bepaal wat je een volgende keer anders gaat doen. 
  5. Neem een standpunt in. 
    Als je binnen LinkedIn discussies aanzwengelt of er aan actieve eigen bijdrage aan levert krijg je voor en tegenstanders. Geniet van de steunbetuigingen. Zie de kritische reacties als gratis advies. Neem mee wat je kunt gebruiken. Wees trots op het leiderschap dat je getoond hebt. Daardoor krijg je voor- en tegenstanders.

Hoe ga jij verder?

Welke van de oefeningen ga jij de komende tijd doen om je veerkracht te vergroten? Laat je comment hieronder achter.

Wil je meer?
Wil jij naar een werkgever toestappen met een voorstel waarmee jij je nek uit steekt?
  • Zonder dat er een vacature is?
  • Omdat je niet wilt wachten tot je uit de grote groep sollicitanten gepikt wordt?
Kom dan naar de volgende kennismakingsworkshop Creëer je volgende Baan en leer hoe je jouw mogelijkheden voor inspirerend werk creëert.
SCHRIJF JE HIER IN
1 Reactie
Pieter Lanser link
1/4/2017 06:11:50 pm

Punt 3 - vragen om duidelijke feedback - geloof ik zo langzamerhand wel. Meestal leidt het tot veel gedraai, gestotter en gehakkel aan de andere kant van de telefoonlijn. Als er al een nummer open wordt gesteld voor reacties -:(.
Je moet de gesprekspartner soms letterlijk met de rug tegen de muur drukken om iets te roepen dat en eerlijk en duidelijk lijkt. Nu is niet iedereen een Paul Witteman, dus in veel gevallen levert het niet veel meer op dan wederzijdse irritatie. Dat wordt nog eens versterkt doordat men het dossier vaak niet bij de hand heeft als de sollicitant belt en er ook geen zin in heeft om dat erbij te halen. De meest waardevolle informatie zit in de naam en het profiel van de persoon die het wel is geworden. Vaak staan die een paar maanden later op LinkedIn. Pas dan vallen de schellen van de ogen; een imperfect profiel, maar wel passend in het team en vooral geen bedreiging voor de eindverantwoordelijke leidinggevende. Niemand zal dat laatste hardop zeggen. Het is wel een van de veel voorkomende redenen voor de afwijzing van een oudere sollicitant.

Antwoord

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in