
“Nououou…. Het waren me toch een stelletje #$&%§§**! “ zei Pim.
“Dus er was geen klik?” vroeg ik concluderend.
“Ik weet niet of ze geen klik ervoeren” reageerde hij.
Het was duidelijk dat Pim graag aan de slag wilde, maar hij wist ook dat hij het niet lang zou volhouden als hij dag in dag uit naar een bedrijf zou moeten waar hij zich niet op zijn plek zou voelen.
Heb je alles in huis om van deze vacature een succes te maken en dan word je afgewezen door zoiets persoonlijks als een klik. Daar kan je niets aan doen. Toch? Of wel?
Waarom is de klik belangrijk?
Als iemand functioneel geschikt is voor een functie, maar het klikt niet met de anderen, dan ontstaat er gedoe. Daar is niemand mee gebaat, jij niet, het team niet, niet de manager niet en de organisatie niet. Onvoldoende klik is dus een NO GO. Hoe vroeger je dat ontdekt, hoe kleiner de frustratie.
Solliciteren is net daten. Nu meer dan ooit tevoren. Het is in jouw belang om ervoor te zorgen dat de kans op een klik zo groot mogelijk is. Dus zet je beste beentje voor!
Toneel spelen of authentiek zijn?
Ten eerste werkt het niet en als je wel wordt aangenomen is het onmogelijk om dit spelletje dag in dag uit vol te houden.
Breng wel de beste versie van jezelf naar buiten. Dat is een mindset, een keuze en een vaardigheid die je kunt leren. Eerlijk zijn betekent niet dat je alles uit moet spreken.
Heb je geen ´goed gevoel´ bij elkaar dan is de verwachting dat je geen optimale samenwerkingsrelatie zult krijgen. Vraag jezelf in alle eerlijkheid af of je past bij de manager, bij het team, de stijl, de sfeer of de cultuur?
Wat kan je doen om de klik te bevorderen?
- Ga het gesprek in met de intentie om de ander te willen helpen om het probleem van de organisatie op te lossen. Daar zoeken ze immers een functionaris voor.
Visualiseer een interessant gesprek met boeiende mensen die onderzoeken of ze wat voor elkaar kunnen betekenen. - Sta open voor de ander. Heb een open belangstellende houding, letterlijk en figuurlijk. Dat maakt je een volwassen interessante gesprekspartner.
- Zoek overeenkomsten, gerust van persoonlijke aard. Hoor je dat de ander uit dezelfde regio komt als jij? Benoem het op een positieve manier. De band van ´Ons Soort Mensen´ helpt je.
- Wees jezelf. Realiseer je dat jouw eigen-aardigheden je onderscheiden van een ander. Iedere eigenaardigheid is een kwaliteit wanneer je hem in de juiste context inzet. Voorbeeld: Ben je scherp? Laat ze meegenieten van je scherpzinnigheid maar let op je scherpe criticus.
Alle ontbrekende kennis en vaardigheden kunnen bijgeleerd worden. Je sociale vaardigheden zijn te ontwikkelen. De essentie van je persoonlijkheid verandert echter niet fundamenteel meer in je volwassen leven.
- Verdiep je in de organisatie. Ga verder dan het bestuderen van de functie. Wat speelt er, wat zijn de lopende projecten, waarvoor wordt de club geroemd of verguist?
Focus je op de aspecten die je aanspreken. Daarin is de organisatie aantrekkelijk voor jou als toekomstige werkgever. - Weet wat de visie, de missie en de waarden van de organisatie zijn.
Focus je op de overeenkomsten met jouw waarden. Wat vind jij net zo belangrijk als zij?
Als er geen overeenkomsten zijn met jouw waarden, vraag je dan af of je hier echt wilt werken. - Kleed je zoals zij zich kleden en dan net een tikje netter. De eerste indruk kan je nooit meer overdoen.
Ga gerust een keer bij de organisatie langs om te zien hoe de mensen gekleed zijn die in en uitlopen. Dan weet je meteen de route. Dat je fris ruikt, niet teveel parfum op doet en de ander in de ogen kijkt als je hem een hand geeft, spreekt vanzelf.