
Koningsdag, een dag om je tweedehands spullen te verkopen. De meeste zijn nog goed bruikbaar hoewel ze niet nieuw zijn.
Ik loop langs de kleedjes, werp een vluchtige blik en denk bij de meeste spullen ´oude rommel´.
Ik neem niet de moeite om goed te kijken, hoewel dat waarschijnlijk geweldig interessante koopjes zou opleveren. Het overzicht ontbreekt en ik haak af. Kleedje naast kleedje, straat na straat steeds het zelfde beeld.
De tafel staat niet te vol. De voorwerpen staan zo geordend dat er samenhang is.
Mijn oog wordt naar het setje kopjes getrokken. ´Ik heb er ook schoteltjes bij als u wilt hoor.´ Zegt de verkoper.
Herken je het tafereel?
Wat heeft jouw CV te maken met de kleedjes op de vrijmarkt?
Ze roepen hun netwerk op: als je iets weet, neem gerust contact met me op. Deel mijn profiel in je netwerk.
Mijn blik valt erop en ik denk als eerste: ´Goede actie!´ Onmiddellijk daarna: ´Wat bied je nou aan? Waarvoor ben je in de markt?´
Toen ik die vraag pas stelde antwoordde de adverteerster: "Daar vraag je me wat... Wat ik zoek is daar waar een klant een vraag heeft, en ik de persoon ben dat op te lossen. Hoe doe ik dat dan?"
Herken je haar dilemma?
Hoe profileer je je als je nog niet precies weet wat je wilt?
- Maak een keuze voor één van de functies die je zou willen bekleden.
- Neem een maand de tijd om je 100% op deze functie te focussen. Na een maand kan je keuze los laten.
- Pas je functieprofiel aan op LinkedIn.
- Werk je CV zodanig uit dat deze aansluit bij deze keuze.
- Definieer een doel voor je onderzoek en behandel je onderzoek als een full-time baan. Definieer iedere ochtend een (sub)doel in resultaten: bijvoorbeeld dat je die dag x mensen gesproken hebt over je ambitie in deze functie.
- Noteer aan het einde van iedere dag je inzichten van de dag. Het noteren van doelen en inzichten helpt je om snel en gericht te leren. Beantwoord in ieder geval de volgende vragen:
- Welke inzichten heb ik verworven waardoor het daadwerkelijk vervullen van deze functie je nog aantrekkelijker lijkt?
- Welke inzichten heb ik verworven die me duidelijk maken dat iets anders beter zou passen?
- Welke inzichten heb ik verworven waardoor het daadwerkelijk vervullen van deze functie je nog aantrekkelijker lijkt?
- Maak tijdens je onderzoek BTW lijstjes: Blijven, Twijfel, Weg. Welke aspecten wil je behouden, waar ben je nog niet uit en van welke dingen weetje dat ze niet bij je passen?
- Zoek naar vacatures voor deze functie
- Zoek gericht naar de netwerkgelegenheden waar je de meeste kans ziet om succes te behalen in het leggen van vervolgcontacten.
- Zoek discussiegroepen op op LinkedIn en voegwaarde toe aan discussies waar je vanuit dit vakgebied waarde aan kunt toevoegen. Wanneer mensen je inbreng waarderen merk je dit aan de nieuwe contact verzoeken die je krijgt. Je wordt de go-to persoon.
- Beslis na de maand onderzoek hoe je verder wilt.
- Herhaal dit onderzoek voor alle functies die je in je eerdere profiel had staan
Kiezen betekent gekozen worden

Je zult merken dat het focussen op 1 functie per maand het makkelijker maakt om te beslissen welke vraag je stelt, waar je heen gaat, waar je niet op in gaat etc.
Mensen komen naar jou toe als ze tips over die functie hebben.
Ondanks de focus: Komen er tijdens je onderzoek waardevolle kansen voorbij die niet 100% aansluiten bij je onderzoek passen, ga daar dan zeker op in. Het is niet de bedoeling dat je focus leidt tot een tunnelvisie.
Aan het einde van je onderzoek ga je door op de functie die het meeste perspectief biedt. Voor jou in je professionele en persoonlijke groei en in werkperspectief.
Je kunt bij het kiezen je BTW-lijstjes bij benutten.
Het gebeurt regelmatig dat werkzoekenden op deze manier organisch uitvinden wat de vervolgrichting voor hun verdere carrière wordt.
Stel je bij je profilering regelmatig de vraag hoe jouw kleedje op de vrijmarkt eruit ziet voor een werkgever. Hoe eenduidiger jij bent, des te beter je kunt zoeken en gevonden kunt worden.
Hoe profileer jij je op de arbeidsmarkt?
Heb jij zin om een flinke impuls te geven aan je professionalisering? Kom naar de eerstvolgende kennismakingsworkshop Creëer je Baan. Leer de zes stappen naar een succesvolle baancreatie en bepaal of jij deze zomer deel wilt nemen aan het versnelde traject in de summerschool Baan Als Business.