"Wanneer stem jij in met een vraag van een onbekende sollicitant om een kopje koffie te drinken? Wat moet er in een open sollicitatiebrief staan wil jouw interesse gewekt zijn?"

Werkzoekers willen het liefst direct aan tafel met de juiste persoon, de beslisser.
Door netwerken, dankzij kruiwagens hoop je daar te komen. Netwerken is nu één van de beste manieren om aan het werk te komen.
Solliciteer je met tweehonderd anderen op een vacature dan is je statistische kans 0,5%.
Ton gaf aan dat hij interesse voor koffie heeft wanneer werkzoekers een sollicitatie sturen waarin de volgende aspecten naar voren komen:
Een relevant CV
Kennis van de organisatie
Door te spreken met mensen uit het bedrijf of de bedrijfstak raak je beter op de hoogte van wat er speelt in het bedrijf of de bedrijfstak. Wat er de laatste maanden in de media gepubliceerd is over de organisatie of het vakgebied hoort vanzelfsprekend tot je voorbereiding.
Wat is je relatie met de business? Het is van belang dat je iets met het bedrijf of de branche hebt. Wanneer je ´tegen suiker´ bent, solliciteer dan niet bij een leverancier van koekjes.
Kom met een oplossing
Een directeur waardeert het wanneer sollicitanten zich kunnen verplaatsen in zijn positie en van daaruit voorstellen doen. Een interessant, onverwacht of spannend voorstel betekent dat de nieuwsgierigheid gewekt is. Wie zou die gast of dame zijn die met deze insteek komt?
Wees de beste vriend
Deze mantra helpt je om te zorgen voor een goede sfeer. Vraag vooraf hoeveel tijd de ander heeft en respecteer die. Je gesprekspartner bepaalt of hij meer tijd voor je wil uittrekken.
Met belangstellende vragen en een open lichaamshouding wordt het nog beter. De manager of directeur die op zijn praatstoel zit geniet van een belangstellende luisteraar.
Maak aantekeningen. Daarmee ziet je gesprekspartner dat je het belangrijk vindt wat hij zegt.
Van de eerste tot de laatste indruk
Als Ton een kandidaat gesproken heeft loopt hij daarna langs medewerkers en de receptioniste die de sollicitant hebben zien komen en gaan. Hij vraagt naar hun indruk. “Lijkt je dat een goede collega?”
Realiseer je dat de eerste indruk eerder begint dan wanneer jij de hand van de directeur schudt om de kop koffie te gaan drinken.
Gouden kans
Met de workshop Ontdek je Persoonlijke Toegevoegde Waarde (PTW) verzamel jij jouw unieke ingrediënten voor een aanbod.
Dit voorjaar kan je na de PTW workshop ook inschrijven voor de Baan Bouw Bootcamp, een week waarin je de vertaling maakt naar een Business Case voor de werkgever waar jij een kop koffie mee wilt drinken.
Heb je daar belangstelling voor? Schrijf je dan hier in voor de eerst volgende PTW workshop
Zet je reactie hieronder zodat de lijst met goede tips steeds langer wordt.