
Herken jij dit ook?
Je krijgt geen reactie, je past niet in het profiel, de functie is niet meer beschikbaar of je krijgt een algemene afwijzing met de mededeling dat er honderden sollicitanten waren.
Jij laat je niet kennen en gaat door. Honderden sollicitaties. Iedere nee is een stap dichter bij ja. Intussen begint het te knagen aan je zelfvertrouwen. Je merkt dat het steeds meer energie kost om je goed voor te bereiden, je in te leven in de werkgever en de functie. Je brieven en je CV worden steeds meer standaard. Dan wordt je tenminste niet teveel geraakt als je afgewezen wordt
Hoe schrijf je de sollicitatiebrief die WEL opvalt?
Bedrijven met vacatures zijn in beweging. Ze veranderen, groeien of krimpen. Is je oog op een interessante functie gevallen? Mooi! Er is beweging in de organisatie. Waar beweging is, zijn mogelijkheden. Je bent dus mogelijk iets interessants op het spoor.
2. Solliciteer niet op de vacature
Ja, je leest het goed, solliciteer NIET op de vacature. Dat doen honderden mensen al. Wanneer een vacature gepubliceerd wordt, is de functie al een slordige zes weken beschikbaar. Als je nu solliciteert komt je sollicitatie erbij op de grote hoop.
3. Doe onderzoek naar de organisatie op het vlak van jouw expertise
Onderzoek de organisatie. Focus daarbij op jouw expertisegebied. Is dat financiën? Logistiek? Gezondheid? HR? ICT? Zeker als het een groot bedrijf betreft is het nodig om te focussen.
- Bestudeer vacatures die de afgelopen maanden gepubliceerd zijn. Wat is er gaande in de organisatie?
- Wat lees je door de vacatures heen over de richting van veranderingen binnen dit bedrijf?
- Wat kan je over de organisatie vinden in de pers?
- Heb je mensen in je netwerk die dat bedrijf kennen als klant, leverancier of (voormalig) werknemer? Wat kunnen zij je vertellen over wat er gaande is?
- Op de bedrijfssite vind je vanzelfsprekend alleen de gewenste berichten. Waardevol voor de gewenste oplossingsrichting.
4. Formuleer wat jij kunt bijdragen
Nu je jouw nieuwsgierigheid en onderzoek vaardigheden hebt uitgeleefd, heb je vast een idee over dit bedrijf. Wat is er volgens jou aan de hand? Wat heeft deze organisatie nodig? En wat zou jij daaraan kunnen en willen bijdragen? Zet je oplossing eens in je eigen bewoordingen op papier. Spiegel jouw ideeën eens aan mensen die meer over de organisatie kunnen weten en scherp je idee voor een oplossing verder aan.
5. Schrijf een gesloten open sollicitatiebrief
Vertaal je diagnose in een voorstel voor dit bedrijf. Maak daar een gesloten open sollicitatiebrief van.
Wat is een gesloten open sollicitatiebrief?
Een open sollicitatiebrief is grofweg:
Beste…. wat heeft u een boeiend bedrijf, ik ben die en die en ik kan dat en dat. Graag zou ik met u een kopje koffie willen drinken om te bespreken wat ik kan bijdragen.
In de gesloten open sollicitatiebrief voeg je toe: Ik heb diverse ontwikkelingen in uw bedrijf bestudeerd en ik meen het volgende te zien. Dan schrijf je op wat je gezien hebt en wat jouw voorstel kan opleveren voor die organisatie. Zorg dat je dit op een ondersteunende manier opschrijft. Dan profileer jij je als een helper en niet als een criticus. Ook leidinggevenden willen graag gewaardeerd worden.
6. Solliciteer op het op te lossen probleem van een organisatie
Zorg ervoor dat je een bijdrage levert aan de oplossing van het probleem waar de organisatie mee lijkt te worstelen. Noem het een uitdaging, maar hoe groter de ellende in een organisatie is, hoe meer kans je maakt als je de resultaten van je oplossing beschrijft.
Let op: schrijf niet je complete projectvoorstel en de acties, maar het EFFECT dat jouw oplossing heeft voor de organisatie. Een interessante daling van de kosten, of stijging van de omzet. Een aantoonbare daling van het ziekteverzuim of een stijging van de innovatiekracht. Waar gaat het bedrijf plezier krijgen van jouw oplossing? En hoe je dat doet wil je in het gesprek toelichten.
De directeur wil een kop koffie met je drinken
Ook als je voorstel niet precies de spijker op de kop slaat, heb je een grote kans dat de bewuste leidinggevende jou wil spreken. Jij bent onderscheidend. Ze komen namelijk vaker bedelaars om een baan tegen dan oplossers. Je hebt grote kans op een interessant en waardevol gesprek. Mocht het niet tot een aanbieding leiden dan heb je weer super waardevolle informatie en feedback gekregen van een manager of directeur. Als het klikt tussen jullie beiden zal hij je vast onthouden.
Waarom kom jij wel aan tafel?
- Je hebt je direct tot de relevante persoon gericht
- Je hebt laten zien dat je je echt in de organisatie hebt verdiept
- Je hebt je geprofileerd als een oplosser die zijn nek uit durft te steken
- Je hebt laten zien wat je ervaring waard is