Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Hoe ga ik om met een oproepcontract?

14/9/2017

0 Reacties

 
oproepcontract
Een vaste overeenkomst zal je zelden voorgelegd krijgen als jij de gekozen kandidaat bent. Tussen zelfstandig ondernemerschap en een overeenkomst bestaan veel verschillende soorten flexibele contracten waaronder een oproepcontract. 

Bij een oproepcontract is het van belang te weten wat voor soort oproepcontract je hebt: ‘nul-urencontract’, ‘min-maxcontract’, ‘afroepcontract’, ‘stand-by contract’, ‘contract voor hulpkrachten’ en de uitdrukking ‘los dienstverband’.

Nul-uren contracten zijn overeenkomsten waarbij je alleen komt werken wanneer je werkgever je oproept of inroostert.  In de Horeca, schoonmaak, taxibedrijf en de gezondheidszorg komen deze contracten veel voor. Het werkaanbod bepaalt de werktijd die van 0 tot 40 uur per week kan oplopen.

Een min-maxcontract is een flexibel contract waarbij je altijd je het minimum aantal uren per week of maand betaald krijgt, ook als er minder werk is. Dat zijn de garantie-uren. De bovenminimale uren krijg je alleen betaald wanneer je die gewerkt hebt.

Waarop kan je rekenen?

​Zorg dat je een schriftelijke arbeidsovereenkomst krijgt om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen.

Bij iedere oproep heb je recht op drie uur uitbetaling, ook als je na een uur weer naar huis bent gestuurd. Bij een contract van minder dan vijftien uur per week geldt deze uitbetaling voor elke keer dat je werkt, tenzij je duidelijk vastgelegde afspraken hebt gemaakt over de uren die je werkt. Bijvoorbeeld als je van te voren hebt afgesproken elke maandagochtend twee uur te werken. Je uurloon is hetzelfde als dat van vaste krachten.

Nadat je drie maanden achter elkaar wekelijks gewerkt hebt, (of meer dan twintig uur per maand) heb je een automatisch een vast arbeidscontract met bijbehorende rechten, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantie. Ook heb je dan recht op een transitievergoeding bij ontslag.

Heb je bovendien bijvoorbeeld volgens een vast rooster met een gelijke hoeveelheid arbeidsuren gewerkt, dan mag je ervan uitgaan dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren. 

Ook als je als zelfstandige werkt, en dus geen arbeidscontract hebt afgesloten, en je hebt geen andere opdrachtgevers, dan kun je een arbeidsovereenkomst voor die werkzaamheden eisen.

Iedere dag onmiddellijk beschikbaar?

Met een oproepcontract moet de werkgever je minimaal vier dagen van tevoren oproepen. Dan heb je tijd om te plannen. Het is dus niet zo dat je onmiddellijk moet komen als de werkgever je belt. Natuurlijk is het fijn als je daar flexibel in bent, maar wanneer je in dergelijke situaties regelmatig weigert hou je het recht op werk. ​

Wanneer krijg je een vast contract?

Wanneer op elkaar volgende contracten overgaan in een vast contract is vastgelegd in de ketenbepaling. Een werkgever kan je een aantal keren een tijdelijke overeenkomst aanbieden. De overheid wil voorkomen dat werknemers lange tijd voor dezelfde werkgever werken met tijdelijke contracten. Na drie tijdelijke contracten waar minder dan zes maanden tussen zit is je vierde contract automatisch een vaste overeenkomst. Ook als de opeenvolging van de contracten opgeteld meer dan twee jaar duurden heb je automatisch een vaste aanstelling

Heb je recht op vakantiedagen?

Ook als oproepkracht heb je recht op een doorbetaalde vakantie en vakantietoeslag.  Volgens de wet heb je per jaar recht op minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week aan vakantie-uren.
Als je dus gemiddeld 8 uur per week werkt, heb je recht op minimaal 32 uur vakantie per jaar. Per maand bouw je dan 2,6 uur vakantie op (32 uur gedeeld door 12 maanden).

Gedurende deze vakantie-uren moet de werkgever je loon doorbetalen en hij is verplicht om je in staat te stellen deze vakantie-uren op te nemen.
Alleen bij beëindiging van de oproepovereenkomst mag de werkgever de eventueel opgebouwde vakantie-uren uitbetalen die je niet hebt opgenomen.
Daarnaast heb je als oproepkracht recht op 8 procent vakantietoeslag over het overeengekomen brutoloon.

Wanneer wordt ziekte doorbetaald?

Bij ziekte moet je worden doorbetaald voor de uren waarop je bent ingeroosterd. 
Als oproepkracht heb je alleen recht op loondoorbetaling bij ziekte over de uren waarvoor je (vast) ingeroosterd bent. 

Stel dat je met je werkgever hebt afgesproken komende week van maandag tot en met donderdag te komen werken. Wanneer je dan op dinsdagochtend ziek wordt, heb je voor de resterende ingeroosterde dagen recht op loondoorbetaling (tenzij er wachtdagen in de arbeidsovereenkomst of CAO zijn opgenomen).

​Soms staat er in een contract: ‘alleen loon voor gewerkte uren’. Dat mag alleen voor de eerste zes maanden. Heb je zes maanden volgens een vast rooster hetzelfde aantal uren gewerkt, dan moet je loon volgens dit rooster worden doorbetaald. 

Oproepcontract of tijdelijk contract?

​Bij variabele werktijden en wanneer de werkgever een wisselend arbeidsaanbod voor je heeft is een oproepcontract de beste oplossing. Een tijdelijk contract biedt het minste risico voor de werkgever bij regelmatig werk op dezelfde dagen en tijden.

Wil je meer details en de laatste stand van zaken weten?
Elke situatie kan anders zijn. Soms zijn er aanvullende afspraken in de CAO opgenomen. Gebruik de informatie in dit artikel niet als een juridisch document. Krijg jij een oproepcontract voorgelegd bestudeer deze dan en raadpleeg een specialist om zeker zijn wat voor jou geldt. 
Hier vind je de uitgebreide informatie van de rijksoverheid.

Welke tips heb jij voor anderen?

Welke ervaringen heb jij met contracten? Heb jij tips waar werkzoekenden rekening met zouden moeten houden, of heb je goede bronnen voor meer informatie? Laat ze hieronder achter zodat we elkaar verder helpen. 
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in