
Bij een oproepcontract is het van belang te weten wat voor soort oproepcontract je hebt: ‘nul-urencontract’, ‘min-maxcontract’, ‘afroepcontract’, ‘stand-by contract’, ‘contract voor hulpkrachten’ en de uitdrukking ‘los dienstverband’.
Een min-maxcontract is een flexibel contract waarbij je altijd je het minimum aantal uren per week of maand betaald krijgt, ook als er minder werk is. Dat zijn de garantie-uren. De bovenminimale uren krijg je alleen betaald wanneer je die gewerkt hebt.
Waarop kan je rekenen?
Bij iedere oproep heb je recht op drie uur uitbetaling, ook als je na een uur weer naar huis bent gestuurd. Bij een contract van minder dan vijftien uur per week geldt deze uitbetaling voor elke keer dat je werkt, tenzij je duidelijk vastgelegde afspraken hebt gemaakt over de uren die je werkt. Bijvoorbeeld als je van te voren hebt afgesproken elke maandagochtend twee uur te werken. Je uurloon is hetzelfde als dat van vaste krachten.
Nadat je drie maanden achter elkaar wekelijks gewerkt hebt, (of meer dan twintig uur per maand) heb je een automatisch een vast arbeidscontract met bijbehorende rechten, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantie. Ook heb je dan recht op een transitievergoeding bij ontslag.
Heb je bovendien bijvoorbeeld volgens een vast rooster met een gelijke hoeveelheid arbeidsuren gewerkt, dan mag je ervan uitgaan dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren.
Ook als je als zelfstandige werkt, en dus geen arbeidscontract hebt afgesloten, en je hebt geen andere opdrachtgevers, dan kun je een arbeidsovereenkomst voor die werkzaamheden eisen.
Iedere dag onmiddellijk beschikbaar?
Wanneer krijg je een vast contract?
Heb je recht op vakantiedagen?
Als je dus gemiddeld 8 uur per week werkt, heb je recht op minimaal 32 uur vakantie per jaar. Per maand bouw je dan 2,6 uur vakantie op (32 uur gedeeld door 12 maanden).
Gedurende deze vakantie-uren moet de werkgever je loon doorbetalen en hij is verplicht om je in staat te stellen deze vakantie-uren op te nemen.
Alleen bij beëindiging van de oproepovereenkomst mag de werkgever de eventueel opgebouwde vakantie-uren uitbetalen die je niet hebt opgenomen.
Daarnaast heb je als oproepkracht recht op 8 procent vakantietoeslag over het overeengekomen brutoloon.
Wanneer wordt ziekte doorbetaald?
Als oproepkracht heb je alleen recht op loondoorbetaling bij ziekte over de uren waarvoor je (vast) ingeroosterd bent.
Stel dat je met je werkgever hebt afgesproken komende week van maandag tot en met donderdag te komen werken. Wanneer je dan op dinsdagochtend ziek wordt, heb je voor de resterende ingeroosterde dagen recht op loondoorbetaling (tenzij er wachtdagen in de arbeidsovereenkomst of CAO zijn opgenomen).
Soms staat er in een contract: ‘alleen loon voor gewerkte uren’. Dat mag alleen voor de eerste zes maanden. Heb je zes maanden volgens een vast rooster hetzelfde aantal uren gewerkt, dan moet je loon volgens dit rooster worden doorbetaald.
Oproepcontract of tijdelijk contract?
Wil je meer details en de laatste stand van zaken weten?
Elke situatie kan anders zijn. Soms zijn er aanvullende afspraken in de CAO opgenomen. Gebruik de informatie in dit artikel niet als een juridisch document. Krijg jij een oproepcontract voorgelegd bestudeer deze dan en raadpleeg een specialist om zeker zijn wat voor jou geldt.
Hier vind je de uitgebreide informatie van de rijksoverheid.