" Ooit heb ik de studie gevolgd die ik graag wilde doen. Ik heb daar nooit in gewerkt. Mijn werkzame carrière is min of meer toevallig verlopen.
Nu heb ik een CV met een heel divers beeld waarmee ik me niet eenduidig bij een werkgever kan profileren. Ik zou het liefste werk doen waar ik ook echt blij van word, maar ik denk dat ik te oud ben om daar nog verder in te leren. "

Vaak aarzelen mensen om nieuwe dingen te gaan leren. Met een ruime variëteit aan redenen om iets niet te gaan doen. Daar is niets geks aan. Je wilt wel, maar….. en éénof twee jaar later aarzel je nog steeds.
Hoe zorg je ervoor dat je over je bezwaren stapt en iets niets gaat leren? Is dat mogelijke? Op een makkelijke en leuke manier? Dat kan!
Welke verhalen houden ons tegen om te veranderen?
We willen graag nieuwe vaardigheden beheersen, maar we gunnen ons geen tijd om ze te leren. We verwachten van onszelf dat we na de eerste les expert zijn in iets nieuws.
We verwachten van onszelf dat we ergens kennis mee maken en er in no time goed in zijn. Wanneer het niet meteen goed gaat denk je al gauw dat het niet ‘je ding’ is. We willen ons meteen kunnen meten met specialisten. Daarmee doe je jezelf geweld aan. Dat overkomt je geen tweede keer.
Hoe leer je een nieuwe vaardigheid in 8 stappen?
- Kies een vaardigheid die je graag wilt leren
DE ALLERBESTE START!
Wanneer je een vaardigheid aanleert die je aanspreekt heb je daar een goed gevoel bij, Het leren is op zichzelf al leuk. Deze vaardigheid hoeft niets te maken te hebben met het vinden van werk. Je doel is om je te bekwamen in het aanleren van nieuwe vaardigheden.
Alles heb je ooit geleerd. Van baby af aan heb je geoefend in nieuwe dingen leren. Lopen, spreken, schrijven, rekenen, talen, auto rijden, bijna alles is een aangeleerde vaardigheid die je ooit niet beheerste. En nu is het zo vanzelfsprekend dat je je niet meer realiseert dat je het ooit stapje voor stapje hebt moeten leren. Met het aanleren van nieuwe vaardigheden werkt het net zo als met spieren, wanneer je ze niet blijft oefenen worden ze slap.
En zoals het gaat met vaardigheden die je ooit geleerd hebt, zoals bijvoorbeeld schaatsen, wanneer er ijs ligt moet je er even inkomen, maar na een beetje oefenen heb je de slag weer te pakken.
Kies een vaardigheid die je graag wilt leren en die binnen afzienbare tijd te leren is. Je wordt blij bij de gedachte om dit te kunnen en eraan te beginnen. Stel je voor dat je van schoonschrift houdt en wilt leren kalligraferen. - Begin vandaag
Je wilde deze vaardigheid misschien al 10 jaar geleden leren. Laat die gedachte je niet ontmoedigen.
Realiseer je dat vandaag de beste dag is om te starten. Je hebt nooit meer tijd om iets te leren dan vandaag.
Wanneer je morgen start heb je alweer een dag van je leven verloren. Vandaag is de beste dag! - Stel een doel en maak een plan
Wanneer je een nieuwe vaardigheid gekozen hebt, verbind er dan een doel aan.
Om bij het kalligraferen te blijven: Je wilt graag de teksten op je kerstkaarten kalligraferen.
Maak er een simpel plan bij, een lijstje van dingen die nodig zijn voordat jij je gekalligrafeerde kerstkaarten op de bus kunt doen. Je kunt het! - Gebruik jouw successtrategie
Mensen hebben veel verschillende successtrategieën bij het leren van vaardigheden. De een leert door eerst grondig de theorie te bestuderen, een ander begint gewoon ergens en een derde zoekt een leraar op om hem iets nieuws te leren.
Waar ben jij al heel goed in? Hoe heb je dat geleerd? Welke strategie werkte voor jou?
Neem deze strategie om de vaardigheid van je keuze te gaan leren. Je had al het goede gevoel, nu heb je ook de manier die voor jou successen heeft opgeleverd. - Accepteer fouten
Alle begin is moeilijk. Toen je leerde lopen viel je regelmatig om. Gelukkig heeft het je er niet van weerhouden om door te gaan.
Het begin is ook het makkelijkste. Bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid is de eerste stap het dichtste bij wat je nu al kunt. Maak er geen toestand van als het niet meteen lukt. Zie het als een teken dat je jezelf voldoende uitdaagt. - Betrek je omgeving erbij
Je hebt een plan om een vaardigheid te leren waar je zin in hebt. Laat anderen delen in dit plezier.
Mensen in je omgeving betrekken bij je plannen helpt om door te zetten als het lastig is.
Ze gaan vragen aan je stellen, dagen je uit, komen met aanvullende informatie en helpen je daardoor vast te houden aan je plan. - Vind de tijd voor je nieuwe vaardigheid
Heb je geen tijd? Ben je te druk met het vinden van werk?
Zet het aanleren van deze leuke vaardigheid in de context van het vaardig worden in aanleren van nieuwe vaardigheden en hij krijgt prioriteit.
Is het mogelijk om iedere dag 5 minuten te vinden? Tuurlijk. Desnoods sta je 5 minuten eerder op of ga je 5 minuten later naar bed dan normaal. Kijk waar je nu dagelijks tijd verliest met TV kijken, Facebooken en dergelijke. Jij weet zelf waar je tijd verspilt. - Vier je successen
Wanneer je het doel behaald hebt dat je jezelf gesteld hebt. Vier het! We zijn geneigd heel snel over te gaan tot de orde van de dag. Doe een dansje, deel je succes op sociale media, beloon jezelf met iets lekkers. Geniet expliciet van het resultaat. Daarmee zet je je onbewuste systeem aan om meer vaardigheden te willen leren.
Wat ga jij doen?
Welke leuke vaardigheid ga jij leren, om je Leer-Nieuwe-Dingen-Spieren te trainen?
Deel het hieronder. Het onder woorden brengen en het delen met andere mensen geeft jou krachtige support.