“Eigenlijk weet ik niet wat ik écht wil doen,” verzuchtte een deelnemer aan de kennismakingsworkshop Baan Als Business. |
“Mijn ontslag verplicht me na te gaan wat ik echt wil. Ik weet wel dat ik niet meer terug wil in mijn oude beroep. Maar ik vind veel dingen wel leuk en ik ben daar ook best goed in. Ik ben een generalist maar de huidige arbeidsmarkt vraagt van mij om te kiezen. Hoe kom ik er nu achter wat ik écht wil?"
Je bent in goed gezelschap. Ongeveer de helft van de werkzoekende veertigplussers die ik ontmoet, weet niet wat ze écht willen. Dat frustreert enorm als je graag aan de bak wilt.
Je wilt graag werk doen dat goed bij je past, waar je je kennis en ervaring kunt doorgeven. Waarin je kunt leren en waar je de komende 15 tot 20 jaar je carrière van wilt maken. Toch?
Op zijn minst wil je weer meedoen, je nuttig voelen en een inkomen verdienen dat je in staat stelt om je leven te leiden zoals jij dat wilt.
Het voelt gênant dat je na je veertigste nog niet weet wat je wilt.
In je eentje afwachten, denken en voelen helpt je niet veel verder. Als je ´bestemming´ eenvoudig was, dan zou hij de afgelopen 20 jaar al eens uit de lucht gevallen zijn. En dat is niet gebeurd. Verwacht daar nu ook geen wonderen van.
Vanaf de bank of door het lezen van een boek ontdek je niet wat jouw is ideale werk is.
Om je werk ideaal te maken zijn een veelheid aan factoren van belang. Iedereen zoekt ´leuk, werk in een stimulerende omgeving met een prettige leidinggevende, een fijne sfeer , leuke collega´s en een goede beloning. De invulling verschilt van mens tot mens.
Leuk werk of niet, veel activiteiten zijn hetzelfde
- Je hebt te maken met andere mensen
- Je schrijft mails, memo´s, onderzoek, aanbevelingen, adviezen, plannen en rapportages
- Je overlegt, met klanten, collega´s leveranciers, managers, medewerkers, telefonisch of aan tafel .
- Je reist, naar verschillende locaties en werkt op verschillende plekken
- Misschien maak je iets fysieks.
Hoe leer je in de praktijk welk werk bij je past?
Toen ik mijn eerste huis kocht wist ik in welke wijk ik ongeveer wilde wonen, ik kende mijn budget en ik wist hoeveel kamers ik in mijn huis wilde. Met die informatie ben ik huizen gaan bekijken die aan die criteria voldeden. Door huizen te bezichtigen ontdekte ik meer vitale criteria. Voor mij bleek het essentieel te zijn dat ik mijn fiets kwijt kon achter mijn huis of in de hal.
Kom van de bank, maak er een spel van en ontdek al doende.
Veel mensen willen graag helpen!
Verdiep je onderzoek door te googelen,
mensen te spreken die dat vak uitoefenen
of te doen of dit je ideale werk is totdat je meer weet.
Voer je onderzoek uit vanuit een stelling of hypothese over het werk dat je gaat onderzoeken.
Voorbeeld: je wilt bijvoorbeeld een commerciële functie in de buitendienst, maar je beeld is dat je dan iedere dag veel op de weg zit en te lange dagen maakt om voldoende aandacht voor je gezin te hebben.
- Zoek in je netwerk of in het netwerk van je netwerk mensen met een vergelijkbare functie en vraag ze hoe zij werk en privé combineren.
- Kijk of je een week mee mag lopen met iemand in een dergelijke rol.
- Onderzoek of je ergens tijdelijk als vrijwilliger in de dynamiek van de buitendienstmedewerker ervaring kunt opdoen.
- Noteer je bevindingen. Wat beviel wel en wat beviel niet? Wat heb je ontdekt over je stelling? Wat heb je nog meer ontdekt? Smaakt deze ervaring naar meer? Welke specifieke kenmerken van jouw ideale werk zijn duidelijker geworden?
En je bent dit gaan onderzoeken omdat je interesse bij dit werk ligt. Je energie en je zelfvertrouwen stijgen vanzelf als je op de goede lijn zit. Gebeurt dat niet, dan is het tijd om bij te schakelen.
Welke vraag heb jij over het vinden van je ideale werk?
Laat je vraag of opmerking hieronder achter. Daarmee help je jezelf en anderen.