
In het uitwerken van je ´ik als merk´ van de huidige Baan Als Business groep gaven verschillende deelnemers aan dat het verzamelen van elementen uit verleden, heden en toekomst de nodige spanning opriep.
Herken je dat je weet wat je zou moeten ondernemen om duidelijk te krijgen wat je wilt? En dat het er niet van komt?
Je weet dat je in de huidige markt specifiek moet zijn in wat je zoekt. Je moet zo specifiek zijn dat je omgeving zich er wat bij voor kan stellen. Pas dan kan je netwerk voor jou aan het werk gaan.
Met een vage vraag krijg je vage antwoorden.
Hoe komt het dat je moeite hebt om te bepalen wat je echt wilt doen?
Mythe 1: Wat ik wil doen, moet 100 % goed zijn
Er is geen absoluut antwoord. Jij bent continu in beweging en in ontwikkeling. Bewust en onbewust.
Je groeit altijd door.
De ideale rol of de functie van vandaag is dat over een aantal maanden niet meer. Dan ben je alweer verder.
Je weet meer, je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, je expertise is doorontwikkeld, je netwerkcontacten zijn veranderd, je ziet nieuwe uitdagingen en de wereld om je heen is weer anders. Doe je uitwerking zo goed mogelijk, maar zie dat het een momentopname is.
Mythe 2: Als ik de verkeerde keuze maak kom ik niet aan de bak

Liever geen keuze maken, dan een verkeerde keuze.
Dan heb je de droom in ieder geval nog. Het aanlokkelijke idee hoe mooi je wereld gaat worden als je precies weet wat je wilt. Wow! Wist ik maar wat ik echt wilde....
Er is geen foute keuze.
Stel je voor dat je het liefste witte sokken voor honden zou willen gaan verkopen. En bij je marktonderzoek blijkt dat er geen behoefte is aan witte sokken voor honden. Als hondenbezitters je vertellen of ze iets aan de poten van de honden zouden willen doen, of dat ze andere kledingstukken zoeken, of dat ze op zoek zijn naar verzorgingsproducten voor hun hond helpt jou om je eerste keuze door te ontwikkelen.
Je hebt je vertrekpunt zo precies geformuleerd dat je exacte feedback kunt krijgen over de behoefte die er wél is. Zo lang jij niet als een ijzeren Hein blijft volhouden dat alle hondenbezitters witte sokken voor hun honden nodig hebben, maar flexibel bent voor aanpassingen op basis van wat de markt wil, heeft de precieze uitspraak je verder geholpen in je onderzoek.
Mythe 3: Als ik kies raak ik andere leuke dingen kwijt

Definieer je voordeur
Zie jezelf als een ingericht huis met kamers en verdiepingen met heel veel mogelijkheden. Het is onmogelijk om al die mogelijkheden in één zin samen te vatten zonder dat je ze tekort doet. Met een keuze definieer je de toegang tot de voordeur. Het is je ingang en het helpt mensen bij je binnen te komen.
Als iemand aan je vraagt of je ook meer te bieden hebt dan is het aan jou om daar ja of nee op te zeggen.
Als iemand je aanspreekt op oude kennis en ervaring waar je helemaal op uitgekeken bent dan ga je daar niet verder op in.
Wanneer ze je vragen of je ook beschikbaar bent voor een rol die je niet precies bedacht had, maar die je ook interessant vindt, dan kan je er gewoon op ingaan. Je hoeft dus geen definitief afscheid te nemen als je een specifieke profilering gebruikt.
Wat helpt je verder bij het uitvinden wat je graag wilt gaan doen?
- Zie het onderzoek als een spel. Als je er met iets meer afstand naar kijkt dan wordt het makkelijker om creatief te zijn. Beloof jezelf dat als de uitkomst je niet aanstaat, dat je dan met andere elementen een combinatie gaat verzinnen.
- Bepalen wat je wilt is het als een start van je onderzoek. Als je geen roos op hangt, kan je niet bepalen of je schot raak was of niet. Als je naast de roos schiet is het een teken dat je verder mag kijken.
- Werk het samen met iemand uit. Liefst niet je beste vriend of vriendin maar iemand die in eenzelfde zoektocht zit. Dan kan je elkaar een hart onder de riem steken of een schop onder het achterwerk geven. Net wat er nodig is.
- Begin ergens. Als je begint met een grof idee dat je best aanstaat, dan wordt het veel sneller duidelijk of dit ´gaat werken´ of niet.
Wat houdt jou tegen?
Laat je vraag hieronder achter en ik beantwoord hem met alle plezier. Reageer ook op vragen van anderen als je goede tips hebt.