
Hoe zorg je ervoor dat de contractonderhandelingen succesvol verlopen in een goede sfeer?
Onderhandelen heeft vaak een negatieve connotatie. Het ijkt een wedstrijdje. Als je goed onderhandeld hebt en je hebt een goede deal gesloten heb jij gewonnen. Daarmee wordt de ander de verliezer.
Essentieel bij goed onderhandelen
Jij krijgt wat je hebben wilt en de ander ook. Je gaat voor de win/win situatie. Beide partijen zijn blij met de uitkomsten. Hou daarvoor bij al jouw onderhandelpunten het belang van de ander in gedachten. What´s in it for them?
Hoe start je goede salarisonderhandelingen?
Ga voor de lange termijn relatie, ook als er sprake is van een tijdelijke overeenkomst. Maak duidelijk dat de lange termijn relatie voor jou van belang is. Dat betekent dat de uitkomst goed moet zijn voor jullie beiden.
Voorbereiding is essentieel
Een goede voorbereiding is het halve werk. Contractonderhandelingen voer je niet dagelijks. Het gaat over veel geld. Het is niet wijs om door onzekerheid en onwetendheid je door de ander te laten verrassen.
Bereid je goed voor op alle aspecten die aan de orde kunnen komen. Natuurlijk het salaris, maar er is meer in het spel.
Als jij je van tevoren op alle aspecten voorbereidt, is het veel eenvoudiger om een beslissing te nemen over het pakket dan wanneer je er pas over begint te denken wanneer de ander het ter sprake brengt.
Goede voorbereiding helpt je bovendien om ontspannen en met plezier dit gesprek te voeren.
Stel doelen.
Wat wil je bereiken en wat is het minimum? Bepaal bij ieder punt waar je op uit wilt komen en wat je minimum is. Onder je minimum heb jij het gevoel bekocht te worden.
Houd het belang van de ander in gedachten.
Wat is voor je werkgever van belang? Denk bij ieder onderhandelpunt aan wat voor de ander relevant kan zijn.
Bijvoorbeeld:
Als er weinig kantoorruimte is kan het zijn dat het voor je werkgever ook interessant is als jij een dag in de week thuis werkt.
Alle getallen zijn uitwisselbaar.
Alle punten waar je een getal aan kunt hangen zijn relevant om mee te nemen. Je kunt uitwisselen waarbij meer van het één gecompenseerd kan worden door minder van het ander.
Bijvoorbeeld:
Wanneer jouw salariswens hoger ligt dan waar de werkgever aan wil voldoen, maar er is wel ruimte voor extra opleidingsbudget, of het volgen van een opleiding binnen werktijd, kan een extra opleidingsmogelijkheid een uitstekend alternatief voor extra inkomen zijn.
Oefen het onderhandelingsgesprek.
Onderhandelen is een vaardigheid. Oefen het spreken over de onderhandelingspunten met je sollicitatiemaatje iemand anders door zodat je meer ervaring hebt.
Onderhandelingspunten voor je arbeidsovereenkomst
- Je primaire arbeidsvoorwaarden
- De pensioenbijdragen
- De hoeveelheid vakantiedagen
- De hoeveelheid werkdagen in de week
- De begindatum van je contract
- De manieren van overurencompensatie
- De kilometervergoeding
- De mogelijkheden om thuis te werken
- De faciliteiten voor thuis werken
- Budget voor opleidingen
- Mogelijkheid om opleiding in je eigen tijd of in werktijd te volgen
- Budget voor sporten
- De hoeveelheid vakantiedagen
- De mogelijkheid om tijd voor tijd in te wisselen
- De einddatum van het contract (net voor de zomervakantie of net erna bijvoorbeeld?)
Bewaak de goede sfeer
Wees zorgvuldig in het bewaken van de sfeer. Wanneer de werkgever bijvoorbeeld een kopie van je laatst verdiende salaris vraagt en dat maakt je achterdochtig, informeer dan naar de achterliggende reden.
Misschien is het de gewoonte bij deze werkgever, maar het kan ook zijn dat hij geneigd is om een aanbod te doen wat minimaal boven je laatst verdiende inkomen ligt, los van je inbreng voor hem. Wees geïnteresseerd naar de beweegredenen van de ander. Daarmee word jij geen slachtoffer van je achterdocht of onzekerheid.
Wat zijn jouw ervaringen?
Deel ze hieronder. Ken je iemand die aan een arbeidsvoorwaardengesprek toe is? Deel dit artikel met hem of haar. Ik hoor graag hoe de tips hem of haar geholpen hebben.