Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Solliciteren, stoppen of doorgaan?

17/1/2015

3 Reacties

 

Wanneer volhouden?

Picture
Eén van de adviezen van succesvolle mensen is om nooit, maar dan ook nooit op te geven. 
Wanneer je iets wilt, ga er dan voor en houd vol! 
Op enig moment ben je succesvol.

Maar, is dat nou wel zo?
​
Het antwoord is simpel. Ga door wanneer je uit iedere sollicitatie de juiste lering trekt. Leer van alles wat je doet. Leer van je successen én van je mislukkingen.

Wanneer een bepaalde manier van solliciteren geen succes is geworden is het mislukt. Anders had je de baan gehad. Dat zegt niets over jou als persoon. Jij bent niet mislukt, maar de sollicitatie is mislukt

Hoe leer je van een mislukte sollicitatie?

Je solliciteert ergens voor betaald werk. Op welke manier je dat doet is voor de leerervaring ondergeschikt.
  1. Begin met het doel
    Zorg dat je heel helder hebt wat je doelstelling voor deze sollicitatie is. Je uiteindelijke doelstelling is om betaald werk te krijgen, maar het concrete eerste doel met deze sollicitatie is waarschijnlijk specifieker. Schrijf dat doel op.
    Je wilt bijvoorbeeld een gesprek met een specifiek persoon om erachter te komen of er een mogelijkheid zou kunnen zijn dat jij daar aan het werk komt.
    Na je sollicitatie-activiteit kan je vast stellen of dat doel behaald is.

  2. Analyseer wat jij gedaan hebt voor de mislukking of het succes.

    ***Neem de volledige verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.
    Als je de ander de schuld geeft van je mislukking mis je de leerervaring. Bijvoorbeeld: Wanneer je vermoed dat de ander je leeftijd een bezwaar vond kan je daar de schuld leggen. Doe dat niet. Stel vast dat je niet in staat bent geweest om de ander geïnteresseerd in jou te krijgen doordat je niet de goede dingen zei of deed. In ieder geval ben je niet in staat geweest om de ander over jouw ´handicap´ heen te laten kijken. Je voordelen wogen niet op tegen je nadelen.

    *** Wees moedig en kijk eerlijk en scherp kijken naar jouw faalfactoren. Hoe eerlijker je bent, hoe groter het leerpunt.
    Zoek een maatje met wie je optrekt in het proces van werk vinden. Iemand die het beste met je voor heeft en die tegelijkertijd eerlijk durft te zijn. Iemand die in dezelfde situatie zit als jij.

Wanneer stoppen met solliciteren?

Inspiratie

  • Wanneer je de klap van je ontslag nog aan het verwerken bent. Wanneer je boos en verdrietig bent over wat je is overkomen ben je niet in de juiste positie om nieuw werk te vinden. Als je ontslag als een verlies bij je aankomt dan is het belangrijk eerst dat verlies te verwerken. Neem jezelf daarin serieus. Negeren brengt je verder weg van een baan.
  • Wanneer je cynisch of bitter bent geworden en ervan overtuigd bent dat er toch geen werk is voor je.  Wanneer je dat denkt en voelt dan is dat ook zo. Onderzoek je cynisme en solliciteer weer als je weer mogelijkheden ziet.
  • Wanneer je zo wanhopig bent om betaald werk te vinden dat je bereid bent om alles te doen. De ander voelt je wanhoop en zal je afwijzen, zelfs als je de goede kennis en ervaring hebt. Solliciteren is dan net als daten. Wanneer je om tafel zit met iemand die heel desperate op zoek is naar een partner, is het bijna niet meer mogelijk om deze persoon te zien
  • Wanneer je geen idee hebt wat je wilt. Je solliciteert op alles wat los en vast zit, maar weet eigenlijk nergens een relevante onderbouwing te geven. Onderzoek wat je wel wilt en vind je dat lastig? Neem dan iets wat je wel aardig vindt en definieer als belangrijkste doel om hier goed en gemotiveerd in te worden. Tijdens je onderzoek wordt vanzelf duidelijk waar je bij moet sturen.
  • Wanneer je iets wilt waar geen werkgever in geïnteresseerd is. Medewerker tevredenheid is belangrijk maar is nooit het hoogste doel van een organisatie. Dan is de organisatie gauw failliet. Als niemand bereid is voor jouw passie te betalen is het een hobby. Niks mis mee, maar het is geen werk.

Zoek in al deze situaties hulp bij iemand die je vertrouwt. Dat kan een professional zijn, maar dat hoeft niet.  Doorgaan met solliciteren maakt dat je verder in de put komt.
Weet dat er maar één exemplaar van jou op de wereld rondloopt. Jij hebt unieke kennis, kunde en ervaring. Jij bent een uniek mens en hoe helderder jij bent over wat je te geven hebt aan wie en in welke situatie, hoe eerder je de plek zult vinden waar je tot je recht komt. Wanneer je waarde geeft zal een werkgever daar graag voor betalen.

Wat zijn jouw tips?

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen.
Hoe zorg jij ervoor dat iedere sollicitatie weer beter is dan de vorige?
Deel je tips hieronder zodat andere sollicitanten er ook profijt van kunnen hebben.

3 Reacties
Aldert Reinink
15/1/2015 05:31:38 am

Blijf gemotiveerd: Schrijf altijd een eigen bedankbriefje na een afwijzing. Blijf jezelf motiveren door een zichtbare planning op een aandachtsplek thuis of kantoor:
Maak op een A2- in dwarsformaat een papieren planning van je activiteiten voor de komende 14 dagen. Reserveer de bovenste helft (1 blok komende week) en (2e blok de week erna)
Op de onderste helft maak je 4 blokken. Blok 1: lopende projecten; Blok 2 Deze maand; Blok 3 Komende maand; Blok 4 De nakomende maand. Werk met gekleurde post-it briefjes (ontspanning=blauw; zoeken = oranje e.d.) Niks zo bevredigd als dat je het briefje mag verwijderen en je omgeving zo met je mee kan leven.

Antwoord
sander.vandezande link
16/1/2015 08:57:50 am

Commentaar verwijderd

Antwoord
Marjolein Kalter link
16/1/2015 02:35:13 pm

Mooi dat je meeneemt om te bedanken ook als de werkgever niet met je verder wil gaan. Ook hij kan er tenslotte maar eentje kiezen.
Hoe helpt je visuele planning je bij het steeds beter maken van je vorige sollicitatie Aldert?

Antwoord

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in