Ik had een prima eerste gesprek gehad. Het tweede met de commerciële manager liep anders. Het ging over voor hoeveel ik weg te zetten zou zijn bij een opdrachtgever. Ik voelde me net zo´n cashcow.

In jouw ideale baan ben je productief, je bent aan het groeien en je hebt het goed met de mensen uit je werkomgeving. Alleen om de centen in gesprek zijn is niet leuk. Je bent meer dan een productiemiddel.
Ik kan me voorstellen dat de attitude van deze commercieel manager sollicitanten op de kast jaagt. Vervolgens reageert de sollicitant vanuit de verdediging. (Misschien was dit wel de test van de manager.)
Wat is het probleem aan een cashcow benadering?
Een cashcow wordt uitgebuit.
Een cashcow wordt niet als mens gezien en kan zich niet ontplooien.
Een cashcow is een wegwerpartikel.
Zodra een cashcow uitgemolken is wordt hij buiten de deur gezet.
In plaats van die gedachten voor waar aan te nemen is het interessant om ze te onderzoeken. Laten we zeggen dat deze commercieel manager model stond voor een kritische sollicitatiecommissie.
Wat voor mogelijkheden bieden nare sollicitatievragen?
- Een compliment! Je bent stevig genoeg om kritische vragen aan te durven stellen. Als een sollicitant als een bang muisje in een gesprek zit is het niet nodig dat een commissie de stevigheid toetst. Ze hebben het antwoord al.
- Je wordt serieus genomen. Na het eerste gesprek investeert de werkgever tijd in een tweede gesprek met iemand anders. En wellicht zelfs een derde gesprek.
- Je wordt uitgedaagd. Het is net een computerspelletje.
Level 1 was het kennismakingsgesprek. Ben je een mens die bij ons bedrijf past? Aardig, met de juiste kennis en ervaring, reageert geïnteresseerd op de mogelijkheden ban de functie? Dan ga je door naar een tweede gesprek.
Level 2: we gaan kijken wat je waard bent. We leggen je het vuur aan de schenen. Het bewust ontregelen of provoceren kan onderdeel zijn. - Voor werknemers wordt gezorgd bij dit bedrijf. De werkgever wil mensen in dienst die het bedrijf verder helpen, ook economisch. Ben jij er eentje die daaraan bijdraagt of brengt de werkgever het bedrijf en daarmee de andere werknemers in gevaar als ze jou aannemen? Wow, als je daar aangenomen wordt, betekent het dat vanuit het aannamebeleid er rekening gehouden wordt met de continuïteit ook voor de bestaande werknemers.
- Het is niet persoonlijk. Klanten krijgen kwaliteit. Deze werkgever was een detacheerder. Een zakelijke klant zal ook niet altijd zachtzinnig met je omgaan. Dat is niet tegen jou persoonlijk bedoeld. Als je makkelijk op de kast gejaagd wordt, is deze plek niet de beste voor jou.
Hoe schiet je niet in de verdediging bij kritische sollicitatievragen?
Alles waar je niet dood aan gaat maakt je sterker. Als je geïrriteerd raakt door een kritische sollicitatiecommissie dan is dat een mogelijkheid om te oefenen zodat je sterker wordt.
Dat is geen warme uitnodigende stelling. De beste werkgevers zien mensen als hun belangrijkste kapitaal. Die plek krijg je hier kennelijk niet zomaar. Ben je dan meteen weg? Zo word je geoefender.
Als je merkt dat je in de verdediging schiet omdat je als productiemiddel voelt behandeld:
- Adem een keer diep door
- Bedenk dat een werkgever ook de verantwoordelijkheid heeft geld (aan je) te verdienen. Als geld moet toeleggen op zijn medewerkers gaat het bedrijf failliet. Wil je dat geld zelf verdienen en zie je de mogelijkheden? Word zelfstandig ondernemer.
- Parkeer de ´stekelige´opmerking. (Visualiseer hem even op een stoel buiten de deur)
- Sluit aan bij het relevante deel van het economische motief door aan te geven welke mogelijkheden je nog meer ziet om geld te verdienen of te besparen. Dan draag je bij aan de winstgevendheid.
- Zet het label cashcow in als een geuzennaam. Vermeld het nergens, heb het er niet over, gebruik woorden die anderen op ideeën brengen dat ze jou erbij moeten hebben voor succes.
Profileer je als cashcow bij een sollicitatie
Als je je profileert als een cashcow, overdrachtelijk natuurlijk, dan functioneer je als honing voor de bijen.
Neem de positie van waardevolle cashcow zelfbewust in en straal hem uit.
Wat zijn jouw meest waardevolle kwaliteiten?
Wil je bedrevener worden in het inzetten van jouw mogelijkheden voor je volgende baan?
Geef je dan op voor één van de introductieworkshops: Ontdek je Persoonlijke Toegevoegde Waarde of Creëer je eigen baan.