
“Op aanvraag stuur ik u mijn CV toe” lees ik regelmatig op sociale media. Veel werkzoekers zijn breed inzetbaar, flexibel en bereid om allerlei functies te vervullen. De respons van werkgevers op een dergelijke oproep is heel laag.
Wanneer je werkzoekend wordt, en je schrijft je in bij diverse vacature-sites, dan wordt vaak gevraagd om je CV te uploaden.
Eigenlijk word je dan op het verkeerde been gezet.
Tenminste, dat doen veel werkzoekers. Op de site word je geadviseerd om regelmatig je profiel bij te werken om op te (blijven) vallen. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij zo een baan vond. Jij?
Je CV op sociale media zetten? Niet doen dus.
Waarom reageren werkgevers niet op je uitnodiging je CV toe te sturen?
Als een potentiële werkgever deze leest is de kans superklein dat jouw algemene CV precies aansluit bij wat hij zoekt. Het is te algemeen. Voor vacatures waar honderden reacties op komen, zullen werkgevers niet de sociale media afstruinen op zoek naar een CV. Ze hebben moeite genoeg om de eerste schifting goed te doen.
Wie wil jouw CV hebben?
- Professionals die je willen helpen om je CV aan te scherpen. Het is hun vak. Jij bent een potentiële klant en het helpen verbeteren van je CV is een mooie binnenkomer.
- Welwillende bekenden die je op een netwerkbijeenkomst hebt gesproken en die zeiden: stuur je CV eens naar me op, dan zal ik kijken wat ik voor je kan doen. Mensen willen namelijk graag helpen. En vaak hoor je dan niets meer, of ze hebben je CV doorgestuurd naar iemand die er ook niet met je standaard CV uit de voeten kan.
- Recruiters die je CV toevoegen aan hun bestand. Zij zien jou als potentieel ´product´, voor hun klanten.
Wanneer is je CV toesturen wél nuttig?
- Als je via je netwerk benaderd bent om te reageren op een functie die beschikbaar komt bij een goede bekende op het werk. Je past je CV aan en zorgt voor een relevante motivatie waarbij je jouw netwerkcontact natuurlijk het hemd van het lijf gevraagd hebt..
- Als je gericht solliciteert op een functie. Rollen, functies, activiteiten etcetera hebben bij de ene organisatie andere benaming dan bij een ander bedrijf. Je zorgt ervoor dat de omschrijvingen uit je CV in het jargon van de werkgever passen. Bijvoorbeeld: wat bij de ene organisatie adviseur heet, wordt bij de andere organisatie consultant genoemd.
- Als je in gesprek bent met een recruiter die je graag als jouw bemiddelaar wilt hebben. Tip van Wim van de Nobelen: Selecteer je recruiter! Als jij niet piepjong meer bent, kies dan een recruiter die meer ervaring heeft dan recruitment, liefst in de richting waarin jij bemiddeld wilt worden. Jij wordt zijn handelswaar. Niet zijn klant of zijn vriendje. Zorg ervoor dat je ´verkocht´ wordt door iemand die jij ziet als een goede representant voor jou.
- Als je een voorstel voor een potentiële werkgever maakt waarin je aangeeft hoe je hem kunt helpen. Je CV bewijst dat je gekwalificeerd bent om je voorstel te doen. Daar heb je je CV op aangescherpt.
Hoe maak je een voorstel voor een werkgever zonder dat er een vacature is? In de workshop Creëer je Baan kom je erachter hoe jij als enige aan tafel komt bij de werkgever van jouw keuze. Je kunt je nu hier inschrijven om daaraan deel te nemen.
Hoe breng jij jouw CV onder de aandacht?
Laat het hieronder weten. Je ontvangt een persoonlijke kortingscode met 50% korting op de eerstvolgende workshop Creëer je Baan!