Baan Als Business
telefoon: 06-53314600
  • Home
    • Online strategiegesprek
    • Een jaar lang loopbaanvragen
    • Programma
  • Boek
  • Agenda
  • Over mij
  • Ervaringen
  • BLOG
  • Contact

Wie zijn jouw beste supporters?

20/8/2015

15 Reacties

 
Foto
Ik heb een hekel aan hulp vragen. Van kleins af aan doe ik dingen het liefste zelf. Herken je dat? Zeker wanneer het dingen betreft waarvan je vindt dat je dat zelf moet kunnen voelt hulp vragen ongemakkelijk. 

Zoals werk vinden. Heb je de afgelopen 20 jaar moeiteloos werk gevonden, dan valt het tegen om te merken dat dit nu niet vanzelf gaat. De oude manieren blijken niet effectief meer te zijn. Om werk te vinden kan je hulp gebruiken. Je netwerk. Anderen lijken hun zaakjes op orde te hebben, maar ook zij krijgen hulp.

Vaak komt hulp uit onverwachte hoek. Een terloops gesprek met je buurman kan van grote betekenis zijn bij je zoektocht naar je volgende baan. Iedereen om je heen kan een waardevolle supporter zijn. 

Donald Suidman, de samensteller en uitgever van het boek je Tweede Carrière, is één van mijn waardevolle supporters. Een maatje, dus ik wil hem ook graag in het licht zetten. Lees onderaan hoe jij kans op een mooie prijs maakt.

Waar herken je jouw echte supporters aan?

Foto
2. De jaloerse 'helper'
Kinderen kunnen ontwapenend zijn in hun ontboezemingen dat ze iets ook willen hebben wat jij hebt. Volwassenen vermommen hun jaloezie. 

Jaloerse mensen lijken het beste met je voor te hebben, maar hebben eigenlijk het liefst dat jij niet succesvoller bent dan zij. Je herkent ze niet altijd meteen.

Hun raad houdt je af van het verder ontwikkelen van uitdagende plannen.
Je doet er goed aan om bij ze weg te blijven.

cheerleaders
1. De cheerleader
De vierdaagse wandelaars vertellen vaak dat de laatste kilometers over de Via Gladiola met juichende mensen ze vleugels geeft.
Alle ontberingen lijken te verdwijnen. 

Het is heerlijk om mensen om je heen te hebben die je toejuichen, wat er ook gebeurt. Ze geven je energie, beuren je op als je het even niet ziet zitten en zijn blij met jouw successen.
Ze vormen de brandstof in je motor om door te gaan. 

Geniet ervan! Zoek ze  op als je het zwaar hebt en je moeite hebt om je focus te houden.

Foto
3. Een maatje
Dit is een supporter die in hetzelfde schuitje zit als jij. De hulp gaat over en weer en jullie kunnen elkaar goed ondersteunen in je activiteiten. 

Jullie leren van elkaars zoektocht. Maatjes spreken elkaar  je aan op je voortgang en vormt zodoende een stok achter de deur. 

Je beste 'Werkvindmaatje', zoals Aaltje Vincent hem noemt, is meestal iemand die niet zo dichtbij staat dat je het lastig vindt om hem te confronteren. Niet je beste vriend sinds de kleuterschool of de vriendin waarbij je je hart lucht. Deze supporter is je collega in deze periode, houd hem in ere!

Foto
4. De mentor
Dit is iemand die jou helpt. Hij of zij is minstens 1 stap verder dan jij. Je vraagt hem om jou te helpen. In de gesprekken is het jouw taak om intelligente vragen te stellen en te luisteren. En vervolgens in actie te komen.

Mensen vinden het fijn je te helpen vanuit hun ervaringen. Ga jezelf maar na. Volg de tips meteen op. Laat je mentor weten hoe het gegaan is. Deel je successen en je struikelingen. Hij zal je graag verder helpen. 

Wat doen goede supporters?

• Ze gunnen je alle succes
• Ze luisteren goed naar wat je vertelt
• Ze leveren bijdragen aan je plannen die ze verrijken met feedback en tips
• Ze hebben verworven kennis en ervaring die jij nog niet hebt

Zorg dat mensen jouw supporter kunnen zijn door drie dingen te doen:
1. Ga naar buiten
Help het toeval door naar buiten te gaan. Dan kan je supporter jou vinden. Kom onder de mensen en deel wat van belang is. Geef meer kwalitatieve en kwantitatieve aandacht aan mensen in je omgeving die aan bovenstaande criteria voldoen.

2. Geef vertrouwen
Vertrouwen geven vraagt een mate van overgave. Dat is een actieve daad die van moed getuigt. Als je dingen achter houdt kan je er niet mee geholpen worden.

3. Geef specifieke informatie
Wanneer je specifiek bent in wat je zoekt kunnen mensen gericht helpen. Zorg ervoor dat je een specifiek antwoord hebt op de vraag: ‘waar kan ik je mee helpen?’ 

Een prijs voor jouw support

Foto
Support geven aan iemand geeft je de ervaring wat een cadeau het is om te geven.

Om te kunnen vermenigvuldigen moet je kunnen delen...

 Deel dit artikel in je netwerk en...

Deel hieronder jouw  belangrijkste support tip.


15 Reacties
Bastiaan de Groot
20/8/2015 03:47:53 am

Mijn tip is dat de heer Suidman ook een vorm van netwerken zou kunnen bieden aan mensen die niet beschikken over een netwerk, een werkvindmaatje, een mentor en een cheerleader. Die mensen zijn er namelijk ook! Als je als werkzoekende nu niet beschikt over de genoemde 'helpers' en je bent 50+ en je hebt 26 jaar relevante ervaring en je komt toch niet aan de slag, welk advies heeft meneer Suidman dan? Hoe moet een bijstandsgerechtigde onder de mensen komen? Netwerkbijeenkomsten, studiebijeenkomsten, symposia, fora, en dies meer zij, kosten doorgaans geld meneer Suidman! En een bijstandsgerechtigde heeft dat niet. Uw persoonlijke reactie stel ik op prijs waarvoor reeds bij voorbaat bedankt. Vr. groet, Bas de Groot 06 173 77 154 jurist met 26 jaar ervaring waarvan 8 als succesvol manager en toch.........

Antwoord
Marjolein Kalter
20/8/2015 04:52:31 am

Beste Bastiaan, dank voor je bijdrage.
Het artikel komt volledig voor mijn verantwoording.
De hulp aanvaarden uit onverwachte hoek, analyseren waar opgevolgde tips een volgende keer iets anders ingestoken zouden kunnen worden zodat ze meer opleveren.

Antwoord
Aldert Reinink
20/8/2015 05:01:00 am

Begin met het opmaken een lijstje van alle mensen die je kent uit je oude werk-, kennis- vriendenkringen. Zoek ze op LinkedIn op, kijk wat je met hen gemeenschappelijk hebt (noteer dan in een excelsheet) en maak met hen op zo'n thema een LinkedIn verbinding met een interesse-wekkend zinnetje. Vergeet je eigen LinkedIn pagina niet tip top in orde te hebben met een businessfoto en een passende omschrijving van jouw aanbod aan de wereld. Dus geen functie, maar jouw aanbod.

Antwoord
Marjolein link
25/8/2015 11:12:02 am

Mooie ingang om met een zinnetje vanuit wat jullie verbindt weer contact te maken Aldert!

Antwoord
Jan-Ernst de Planque
21/8/2015 04:13:33 am

vind een nieuwe uitdaging op basis van je dromen en probeer je ontwikkelde ervaring en expertise daarin uit te nutten. Stop dus met de vertrouwde omgeving, ontwikkel (meer) talenkennis en kijk over de grenzen, probeer een Europeaan of beter nog wereldburger te worden.
Ga absoluut niet in op stoffige adviezen van saaie (semi)overheidsdiensten die claimen DE oplossing te hebben, die hebben ze niet! Wees overtuigd van je (verborgen) kwaliteit en durf een stap te nemen. Is zo verfrissend!

Antwoord
Marjolein Kalter
21/8/2015 04:20:54 am

Mooie tips Jan-Ernst!
Vooral die taligheid. Klaar Mulder schrijft in zijn boek het pakkenproletariaat ook over de relevantie om de talen van de BRIC-landen te leren. Dat zijn opkomende economieën waar goede communicatie ons absoluut verder gaat helpen!

Antwoord
Jan van Houwelingen link
21/8/2015 07:04:35 am

Inzicht begint bij jezelf. Jijzelf weet het beste wat je kunt, maar het is verrekte moeilijk om dat voor jezelf te erkennen. Geen enkel groot mens is verder gekomen door te denken: 'wat zullen anderen hiervan denken.'
Dus geloof in jezelf en laat je door de jaloerse, behoudende mensen om je heen niet vertellen dat je het niet kunt. Zoek je maatje, of je mentor en luister naar de adviezen die je gegeven worden, maar blijf hoe dan ook zelf de regie voeren over de relevantie van het advies in jou situatie.

Antwoord
Marjolein link
25/8/2015 11:13:51 am

Dankjewel Jan, ja je blijft regisseur van je eigen leven.
Het luisteren naar iemand is niet hetzelfde als alle suggesties opvolgen

Antwoord
Petra Janssen-Daemen
21/8/2015 07:26:54 am

Beste Marjolein,

De transitievergoedingen, de opleidingsvouchers ad € 1000,00 via het UWV, de budgetten die veel werkgevers aanbieden, dienen ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Zorg dat je de regelingen kent en maak vervolgens gebruik van de mogelijkheden. Wees hierbij omgevingsbewust en hou rekening met de ontwikkelingen. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Doordat de wet is veranderd, heeft ook de werkgever verantwoordelijkheid over jouw inzetbaarheid gekregen. Ga het gesprek met je werkgever aan en maak duidelijk wat je nodig hebt. De bestaande regelingen worden vaak aan opleidingen besteed. Vaak zijn er ook mogelijkheden om ze voor een loopbaancoach aan te wenden. De coach kan je helpen met het vinden van je eigen kwaliteiten, je energiebronnen. Als je weet welke dat zijn, dan kun je hier krachten uit putten. Zoek een coach die bij je past of neem bijvoorbeeld deel aan de cursus die Marjolein Kalter geeft. Doe dit liefst voordat je boventallig bent of voordat er een reorganisatie gaat plaatsvinden. Het aangaan van veranderingen blijft lastig. Wanneer je echter pro actief blijft en in je kracht staat door zelf aan het roer te staan, is veranderen een stuk gemakkelijker.

Antwoord
Marjolein Kalter link
25/8/2015 11:18:47 am

Dank voor je mooie compliment Petra!
Ken je cijfers (en dus ook weet de financiële bronnen te vinden en aan te boren) is een hele waardevolle.
Heb jij een goede bron voor de plek waar je jouw financiële informatie vandaan haalt, Petra?

Grootse groet, Marjolein

Antwoord
Jacqueline Rigter
23/8/2015 06:23:31 am

Het is belangrijk om actief en betrokken te worden en te blijven bij het vormgeven van je eigen toekomst. Alleen door echt mee te doen en te delen kan je het proces tot het vinden van werk beïnvloeden. Je houdt de regie over je eigen leven. De tekst hierboven geeft aan dat je kwetsbaar opstellen een onderdeel is van het behouden van de regie. Wel eng maar zeker de moeite waard om te gaan en blijven doen. Dus supporters en een mentor zijn bij deze uitdaging een grote steun.

Antwoord
Marjolein link
25/8/2015 11:15:24 am

Dankjewel Jacqueline.
Mooi beeld dat kwetsbaarheid een (vitaal) onderdeel is van regievoering

Antwoord
Jacqueline Ruigendijk
23/8/2015 07:51:28 am

Luister niet teveel naar anderen. Als je luistert, laat het inzicht in balans komen met je intuïtie. Als je hierop vertrouwt kun je keuzes maken. Er is een mooie spreuk: volg je hart, klopt altijd.

Antwoord
Marjolein link
25/8/2015 11:20:42 am

Beste Jacqueline,
Wat je hoort van een ander meenemen en verwerken in wat je zelf al hebt en niet klakkeloos opvolgen. Mooie toevoeging Jacqueline!

Grootse groet, Marjolein

Antwoord
Jacqueline Ruigendijk
1/9/2015 04:50:56 am

Surf uitgebreid op internet, LinkedIn en FB. Is zeer veel te vinden, zojuist meegedaan aan een FB-marketing webinar van Anne Raaymakers. Zeer nuttig en leuk/interessant.

Antwoord

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Nieuwe blogs?

    Categorieën

    Alles
    Creativiteit
    Expertise
    Netwerken
    Sollicitatiegesprek
    Sollicitatietips
    Succes
    UWV

    Archieven

    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

    Marjolein Kalter

    Trainer, spreker, coach schrijver die werkzoekers helpt om het werk te vinden dat perfect bij ze past.

    View my profile on LinkedIn

    Wil je meer?

    Wil je meer weten?
    Kom naar een kennismakingsworkshop!
    Schrijf je in