
Dat concludeerde socioloog Thomas Kampen op basis van interviews met 66 bijstandsontvangers in zijn promotieonderzoek een paar jaar terug.
Een belangrijke reden daarvoor:
Mensen voelen zich zo gewaardeerd en gerespecteerd in het vrijwilligerswerk dat ze blijven.
Niet het werk zelf, maar de menselijke interactie staat voorop. In vrijwilligerswerk ontdekken mensen soms voor het eerst hoe fijn het is om voor een ander klaar te staan. Het respect, dankbaarheid en plezier van degene die je geholpen hebt is de beloning. Persoonlijk én financieel gewaardeerd worden voor je werk lijkt voor hen onmogelijk.
Wanneer helpt vrijwilligerswerk je wél naar een betaalde baan?
Wat zijn goede leerdoelen voor vrijwilligerswerk?
- Als je weet welke betaalde baan je zoekt. Hoe preciezer jij weet wat je wilt, des te beter kan je vaststellen wat je kunt ontwikkelen om er specialist in te worden.
- Als je weet welke kwaliteiten, vaardigheden of ervaring je wilt versterken om beter in die gewenste functie te kunnen functioneren.
- Wanneer je vrijwilligerswerk zoekt waarin je de gelegenheid krijgt om te werken aan je leerdoel. En als je gezorgd hebt dat je erop beoordeeld gaat worden.
- Als je stopt als je jouw leerdoel gehaald hebt, tenzij je aan een nieuw uitdagend doel kunt werken. Kijk eens wat er gebeurt met je zelfvertrouwen als mensen je zeggen hoe jammer ze vinden dat je weggaat. Zelfvertrouwen helpt je zeker bij sollicitatiegesprekken.
Leerdoelen die verder gaan dan iedere zaterdag helpen bij……. Dat is een procesdoelstelling zonder eind, maak er dan van dat je dat 10 zaterdagen of een jaar lang doet, of je nou zin hebt of niet.
- Succesvol een vergadering voorzitten als je leidinggevende ambities hebt. Binnen een uur tijd, duidelijke agendapunten, heldere besluiten, goede sfeer. Meten? Vraag na iedere vergadering 1 top en 1 tip van de mensen in de vergadering. Help ze om kritisch te zijn, daar word jij ook wijzer van.
- Goed contact en goede samenwerking met mensen die je in eerste instantie niet mag. Oefen twee maanden lang om diegene te bekijken en te benaderen alsof het de meest waardevolle mens in je leven is. Meten? Vraag het de ander. En misschien ga je hem wel echt leuk vinden.
- Leren ja zeggen op alle lastige verzoeken (als je de neiging hebt om nee te zeggen of met ja, maar…. te reageren.) Je oefent je flexibiliteit. Jij weet zelf wanneer je nee zegt omdat je geen zin hebt of omdat iemand echt iets onmogelijks of onbetamelijks vraagt.
- Als je een laatkomer of een langslaper bent: Op tijd komen. Zoek vrijwilligerswerk met wisselende begintijden, of werk waar op tijd komen relevant is. Meten? Kijk op je horloge en noteer je score.
- Geduldig zijn en aardig blijven (zoek vrijwilligerswerk voor mensen die veel aandacht nodig hebben). Meten? Vraag de mensen vragen die je helpt welk cijfer ze je geven voor geduld.
En wat nou als je wilt blijven nadat je je doel gehaald hebt?
Reken er niet op dat het nog bijdraagt aan het versnellen van het vinden van nieuw betaald werk, tenzij je een nieuw uitdagend leerdoel afspreekt.
Wees ook niet teleurgesteld als je geen aanbod voor betaald werk krijgt.
Hoe gebruik ik de ervaring in vrijwilligerswerk bij sollicitaties?
Je hebt je nek uitgestoken door om een specifieke rol in je vrijwilligerswerk te vragen.
Je hebt initiatief getoond, je hebt een doel gesteld en het gehaald, je hebt je bereidheid om te leren geoefend, je hebt blijk gegeven van het vermogen om feedback te vragen en je gedrag daaraan aan te passen. Je houdt op wanneer je doel bereikt is.
Vermeld (op je CV, in een brief of in een gesprek) wat je bereikt hebt. Gebruik de leervoorbeelden als je gevraagd wordt om een voorbeeld van je zorgvuldigheid, accuratesse of het vermogen om feedback te incasseren.
Focus je op de dingen die je geleerd hebt in je vrijwilligerswerk, waar je mogelijke nieuwe werkgever wat aan heeft.
Niet DAT je koffie hebt rondgebracht in een verzorgingstehuis. Iedereen gelooft dat je in staat bent om netjes een kopje koffie in te schenken en rond te brengen.
Relevant is HOE je de koffie rondgebracht hebt.
Wat hebben de bewoners van je gekregen bij de koffie? Hoe erg vonden ze het toen je ophield?
Wat is jouw belangrijkste leerpunt voor vrijwilligerswerk?
Of, als je geen ervaring hebt, laat weten welk leerdoel jij wilt halen op weg naar jouw volgende betaalde werk. Het opschrijven van een doel is de belangrijkste start in het halen van het doel.